Newsflash
Internaționale Știri

China: cartofi expuşi radiației cosmice au intrat în faza experimentală de plantare

de L. Budin - ian. 17 2024
China: cartofi expuşi radiației cosmice au intrat în faza experimentală de plantare

Cartofii sunt expuși la radiaţia cosmică şi la microgravitaţia din spaţiu pentru a stimula mutaţii la nivelul genelor, ca să se obțină noi soiuri cu performanţe mai bune.

Cercetătorii chinezi au început reproducerea a 66.500 de tuberculi de cartofi care au fost transportați în spațiu, la bordul unui vehicul cu echipaj uman. Tuberculii au rămas pe orbita Pământului 180 de zile. 

După germinarea, cultivarea şi transplantarea tuberculilor, vor fi selectate şi evaluate soiurile superioare, a declarat Zhang Linhai, directorul Centrului pentru inovare tehnologică din cadrul Xisen Potato Industry Co. Ltd, care coordonează acest proiect.

Reproducerea în spaţiu se referă la expunerea cartofilor sau a tulpinilor la radiaţia cosmică şi la microgravitaţia din spaţiu pentru a stimula mutaţii la nivelul genelor lor, astfel încât să se creeze noi soiuri cu performanţe mai bune - o perioadă de creştere mai scurtă, un randament mai mare şi o rezistenţă sporită la boli, informează agențiile Xinhua și Agerpres

Cercetătorii intenționează să selecteze soiuri de cartofi cu toleranţă la sare şi alcalinitate şi cu randamente mai mari, prin experimente care utilizează tehnologia avansată de editare genetică. 

Este pentru a doua oară când compania Xisen Potato Industry Co. Ltd. a trimis tuberculi în spaţiu. În iunie 2022, 20.000 de tuberculi de cartof selectați de companie au fost trimişi pe staţia spaţială chineză. 

În 1987, China a trimis în spațiu primul său lot de semințe de cultură - inclusiv orez şi piper -, dând startul programului de reproducere a plantelor în afara Terrei. În ultimele decenii, cercetătorii chinezi au realizat peste 30 de experimente în spaţiu care au implicat seminţe de plante, răsaduri şi tulpini, ceea ce a dus la obținerea a circa 1.000 de soiuri noi. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe