Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Bisfenol A, prezent în organismul a 92% dintre europeni

de L. Budin - sept. 15 2023
Bisfenol A, prezent în organismul a 92% dintre europeni

Bisfenolul A (BPA), unul dintre principalii perturbatori endocrini, este prezent în organismul a 92% dintre europeni şi reprezintă un potenţial pericol pentru sănătatea acestora, arată un raport al Agenţiei Europene de Mediu (AEM).

În cadrul unei recente iniţiative de bio-monitorizare umană, HEM4EU, BPA a fost detectat la 92% dintre participanţii adulţi din unsprezece ţări europene, a scris AEM.

Pe baza unui studiu din aprilie al Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară (AESA), care a revizuit în mod drastic în scădere doza zilnică maximă de bisfenol A considerată sigură pentru consumator, AEM, cu sediul la Copenhaga, consideră că „în cele 11 ţări care au participat la iniţiativa de bio-monitorizare a BPA, nivelul de depăşire a variat între 71% şi 100%”, informează AFP și Agerpres.

Bisfenolul A, care este de mult timp prezent în numeroase produse, precum sticlele de plastic, este asociat cu multiple tulburări şi afecţiuni - cancer de sân, infertilitate ş.am.d. -  din cauza perturbărilor hormonale pe care le provoacă.

În unele ţări, precum Franţa, BPA este în prezent interzis în recipientele alimentare. Uniunea Europeană (UE) şi Statele Unite au restricţionat utilizarea compusului şi iau în considerare o limitare mai drastică.

Dezbaterile vizează doza de la care bisfenolul A este cu adevărat periculos. Pentru AESA, această doză este mult inferioară comparativ cu ceea ce se credea anterior - opinie contestată de un alt organism, Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA).

Însă, pentru agenţia europeană de supraveghere a mediului nu există nicio îndoială că expunerea la BPA „depăşeşte cu mult nivelurile acceptabile de siguranţă pentru sănătate”.

Acest produs şi doi dintre înlocuitorii săi (bisfenol S şi bisfenol F) au fost măsuraţi între 2014 şi 2020 în probele de urină prelevate de la 2.756 de adulţi din 11 ţări.

Pragurile acceptabile de siguranţă au fost depăşite în cea mai mică măsură în Elveţia, în proporţie de 71%, în timp ce în Franţa, Luxemburg şi Portugalia nivelurile au fost mai mari decât aceste praguri în 100% dintre cazuri, conform AEM, care a precizat că depăşirile raportate sunt cifre minimale.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe