Newsflash
Internaționale Știri

100 de reviste medicale avertizează asupra ameninţărilor nucleare în creştere

de L. Budin - aug. 3 2023
100 de reviste medicale avertizează asupra ameninţărilor nucleare în creştere

Orice utilizare a armelor nucleare „ar fi catastrofală pentru umanitate”, se arată într-un editorial comun, elaborat de reprezentanții unor reviste medicale de top.

O sută de reviste medicale din întreaga lume au lansat un apel comun, pentru acţiuni urgente în vederea eliminării armelor nucleare. Amenințarea unei catastrofe nucleare este „semnificativă şi în creştere”, consideră ele. 

Apelul vine după ameninţările prea puţin voalate din partea preşedintelui rus Vladimir Putin cu privire la posibila utilizare a armelor nucleare în Ucraina, testele repetate ale rachetelor nord-coreene şi blocarea iniţiativelor de neproliferare, informează AFP și Agerpres.

Pericolul este semnificativ şi în creştere. Statele (...) trebuie să îşi elimine arsenalele nucleare înainte de a ne elimina pe noi”, stă scris într-un editorial comun, realizat de redactorii-şefi a 11 reviste medicale de top, inclusiv BMJ, Lancet, JAMA şi New England Journal of Medicine.

Faptul că toate aceste reviste de top au fost de acord să publice acelaşi editorial evidenţiază „urgenţa extremă a crizei nucleare actuale”, a subliniat Chris Zielinski de la World Association of Medical Journal Editors.

Acest text este publicat în aceeaşi săptămână cu reuniunea de la Viena a comitetului pregătitor pentru o nouă revizuire a Tratatului ONU de neproliferare nucleară (TNP), intrat în vigoare în 1970. O nouă revizuire, a zecea, a acestui tratat cheie, în 2022, nu a reuşit să producă o declaraţie comună, iar Statele Unite au pus eşecul pe seama „obstrucţionismului cinic” al Rusiei.

Duminică, 6 august, se marchează 68 de ani de la prima utilizare a armelor nucleare împotriva civililor, în oraşul japonez Hiroshima. 

Orice utilizare a armelor nucleare „ar fi catastrofală pentru umanitate”, arată editorialul.

Chiar şi un război nuclear limitat, care să implice doar 250 din cele 13.000 de arme nucleare din lume ar putea ucide 120 de milioane de persoane şi ar putea provoca o perturbare climatică mondială, ducând la o foamete nucleară şi la punerea în pericol a două miliarde de persoane”, se mai subliniază. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe