Newsflash
Internaționale Știri

În Europa, doar 21% dintre femei cunosc legătura dintre alcool şi cancerul mamar

de L. Budin - mar. 11 2024
În Europa, doar 21% dintre femei cunosc legătura dintre alcool şi cancerul mamar

În Europa, doar o cincime dintre femei știu că alcoolul este un factor de risc pentru cancerul de sân, o boală care reprezintă o problemă de sănătate majoră în regiune, a avertizat filiala europeană a OMS.

Dintre femeile din 14 ţări europene, doar 21% sunt conștiente de legătura care există între consumul de alcool şi riscul de a dezvolta cancer mamar, a anunţat într-un comunicat OMS Europa, care reunește 53 de ţări, informează AFP și Agerpres.

Conștientizarea este încă şi mai scăzută în rândul bărbaților: doar 10% dintre ei cunosc această legătură”, se mai arată. 

Pe Bătrânul continent, 600.000 de cazuri de cancer de sân au fost înregistrate în 2022.

Pentru femeile din Europa, cancerul de sân este principalul cancer cauzat de alcool, reprezentând 66% dintre toate cazurile de cancere atribuite alcoolului”, au mai subliniat reprezentanții OMS. 

Alcoolul afectează mai ales nivelurile de estrogen, care joacă un rol în dezvoltarea multor cancere mamare. Chiar şi un consul de alcool relativ scăzut poate contribui la creșterea acestui risc, a avertizat OMS.

Mai mult de jumătate dintre cancerele de sân atribuite alcoolului în Europa nu se datorează unui consum excesiv de alcool şi aproximativ o treime dintre noile cazuri anuale sunt cauzate de un consum echivalent cu două mici pahare de vin pe zi”, au transmis specialiștii.

Studiul prezentat de OMS Europa a fost realizat în Germania, Austria, Belgia, Spania, Estonia, Franţa, Irlanda, Letonia, Lituania, Norvegia, Ţările de Jos, Portugalia, Slovenia şi Suedia. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe