Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

SUA: a crescut numărul cazurilor de sifilis la nou-născuți

de Florentina Ionescu - apr. 19 2024
SUA: a crescut numărul cazurilor de sifilis la nou-născuți

Deoarece cazurile de sifilis la nou-născuți, în America, au înregistrat o creștere alarmantă, medicii recomandă să se facă screening în sarcină pentru a depista această boală.

Un grup de doctori din SUA recomandă în prezent ca toate pacientele însărcinate să fie supuse screeningului de trei ori pentru a se depista din timp infecțiile cu transmitere sexuală. Această recomandare vine după ce s-a observat o creștere alarmantă a numărului de cazuri de sifilis la nou-născuți, în Statele Unite ale Americii, scrie The Associated Press. 

Colegiul American al Obstetricienilor și Ginecologilor (American College of Obstetricians and Gynecologists) a emis o nouă recomandare joi, subliniind că screeningul ar trebui să se facă la prima vizită prenatală, în timpul trimestrului trei și la naștere. Deși screeningul pentru infecțiile cu transmitere sexuală la viitoarele mame nu este o cerință obligatorie, profesioniștii din domeniul sănătății urmează, în general, recomandările Colegiului American al Obstetricienilor și Ginecologilor. 

„Numărul cazurilor de sifilis congenital este cu siguranță în creștere și a continuat să crească în ultimii 10 ani. Iar această boală este complet prevenibilă... Este inacceptabil. Ttrebuie să putem să facem un diagnostic mai bun și un tratament mai bun”, a spus dr. Laura Riley, medicul care conduce Departamentul de Obstetrică și Ginecologie de la Weill Cornell Medicine și, totodată, cea care a ajutat la elaborarea recomandării. 

Anterior, Colegiul American al Obstetricienilor și Ginecologilor recomandase să se facă un test pentru depistarea sifilisului în al treilea trimestru – dar doar în cazul femeilor care sunt considerate la risc de a lua sifilis în timpul sarcinii sau în cazul acelor femei care trăiesc în comunități unde prevalența sifilisului este ridicată. Dar această abordare ce ține cont de riscul mare de a contracta boala este „cum să intrăm în necaz deoarece ne scapă cazurile”, a mai spus dr. Laura Riley. 

Potrivit Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (Centers for Disease Control and Prevention), peste 3.700 de bebeluși s-au născut cu sifilis congenital în anul 2022, cel mai mare număr de mai bine de 30 de ani încoace. Oficialii americani fac apel să se facă prevenție, inclusiv screening viitoarelor mame, mai ales că boala se depistează printr-un simplu test de sânge. 

Totodată, experții din Colegiul American al Obstetricienilor și Ginecologilor spun că statisticile CDC arată că aproape 9 din 10 cazuri de sifilis congenital din acel an „ar fi putut să fie prevenite dacă s-ar fi efectuat screening și tratament la timp”. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe