Newsflash
ACTUALITATE Știri

Prof. dr. Doina Azoicăi: „Rujeola nu mai este boala copilăriei”

de Florentina Ionescu - apr. 30 2024
Prof. dr. Doina Azoicăi: „Rujeola nu mai este boala copilăriei”

Profesor doctor Doina Azoicăi este coordonatorul științific al ediției a doua a volumului „Îndreptar de vaccinare în cabinetul medicului de familie”, apărut la Editura AMALTEA.

Prof. dr. Doina Azoicăi a participat la conferința de presă organizată de AREPMF recent, pentru a marca Săptămâna Mondială a Imunizării. Aceasta este coordonatorul științific al Îndreptarului pentru vaccinare, aflat la ediția a doua, și parte și a acestui proiect de informare și conștientizare asupra sănătății. 

 

„Dorința aceasta de actualizare a fost extraordinară și anul trecut a apărut cea de-a doua ediție [a Îndreptarului]. Pe lângă aspectul acesta formativ pe care îl are ghidul, există și această completare cu informațiile care sunt transmise în mod direct, prin înregistrările video realizate. Toată echipa extrem de autori ai ghidului a încercat să concentreze într-o manieră foarte directă informațiile care sunt utile populației, în general, și tuturor celor interesați de problema vaccinării”, a explicat prof. dr. Doina Azoicăi într-o intervenție live în cadrul conferinței de luni, 29 aprilie, organizate de Asociația Română pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie (AREPMF).

 

De problema vaccinării ar trebui să fim interesați cu toții, atât corpul medical, indiferent de categorie – medici, asistente medicale, decidenții din sistemul de sănătate –, cât și populația generală, a punctat coordonatorul științific. 

 

„Evident, în această echipă trebuie să fie prezenți și activi și cei care fac parte din populația generală, în special părinții, aparținătorii pacienților care au nevoie de această intervenție medicală extraordinar de benefică (vaccinarea – n.red.)”, a punctat dr. Azoicăi. 

 

În cadrul conferinței, AREPMF a anunțat continuarea proiectului Protect Life Ro, un program de educație pentru sănătate. Programul se continuă în 2024 prin realizarea unor filmulețe pe baza subiectelor din Îndreptar, ce vin în sprijinul pacienților, având drept scop transmiterea importanței prevenției prin vaccinare împotriva bolilor infecțioase, pe înțelesul tuturor.  

 

Prof. dr. Doina Azoicăi a vorbit în cadrul conferinței despre revenirea rujeolei și despre efectele acestei boli într-o populație care, evident, are foarte multă nevoie de vaccinul ROR (vaccinul împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei). 

 

„Din păcate, există o schimbare de paradigmă: rujeola nu mai este boala copilăriei. Rujeola este o boală care se poate manifesta la orice vârstă dacă nu există acoperire vaccinală și dacă continuă această circulație a virusului în populație. Pe de altă parte, rujeola poate să ducă la apariția formelor grave de boală și chiar la deces. Iar în unele situații, rujeola poate să genereze complicații soldate cu sechele importante. Deci nu ne permitem să nu fim uniți cu toții, ca să trecem prin acest necaz, ținând cont că soluții există, depinde doar deschiderea noastră, de disponibilitatea noastră”, a punctat prof. dr. Doina Azoicăi. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe