Newsflash
ACTUALITATE Interviuri

Gabriela Airinei a pedalat între trei capitale europene: „Glicemiile mele au fost stabile”

de Florentina Ionescu - apr. 30 2024
Gabriela Airinei a pedalat între trei capitale europene: „Glicemiile mele au fost stabile”

Gabriela Airinei este prima persoană cu diabet de tip 1 insulinodependent care a făcut turul României pe bicicletă. Am stat de vorbă cu ea recent, la un eveniment, despre cum este viața cu diabet de tip 1.

Povestește-mi cum a fost experiența ta de anul trecut. Ai făcut turul a trei capitale pe bicicletă, încercând să îți ții diabetul sub control. 

Turul de anul trecut s-a numit „3 capitale, Uniți prin diabet – Sofia, București, Chișinău”. Am vrut să vedem cum se descurcă și vecinii noștri din Bulgaria și din Republica Moldova, în a-și monitoriza glicemiile. Ce facilități le acordă statul, pentru a se menține sănătoși... Am plecat din Sofia, Bulgaria, pe bicicletă. Am ajuns în București și am terminat turul la Chișinău. Atât în Sofia, și în Chișinău ne-au așteptat persoane cu diabet zaharat tip 1 și tip 2. 

Citiți și: Când sportul și diabetul se împletesc 

Am făcut poze, am făcut schimb de experiență, am povestit. Din fericire, în Bulgaria statul decontează senzorii de monitorizare continuă a glucozei și decontează și anumite pompe de insulină – la fel ca și în România. Din păcate, în Republica Moldova lucrurile stau puțin mai prost, ceea ce știm cu toții. Dar sperăm – și îi ajutăm – să lupte și să facă astfel încât ca cei din conducerea statului (Republica Moldova - n.red.) să conștientizeze că diabetul nu este o glumă. 

Gabriela Airinei (a doua din stânga în foto)

Cum te-ai simțit în acea perioadă? Cum au fost glicemiile tale în acest tur al celor trei capitale? 

Turul a fost un real succes, glicemiile mele au fost stabile datorită senzorului de monitorizare continuă a glucozei pe care îl port, pentru că el îmi arată trendul glicemiei, și-atunci știu din timp ce să fac. Deci niciodată nu m-am dus prea sus (în hiperglicemie – n.red.) sau prea jos (în hipoglicemie – n.red.). Recomand mereu să se poarte un sistem de monitorizare continuă a glucozei atunci când facem mișcare. 

Trendul glicemiei, un real ajutor în timpul efortului fizic intens

Pentru cei care ne citesc acum și care poate nu știu cum funcționează exact device-urile acestea, explică ce beneficii are un senzor care îți monitorizează ție glucoza în mod continuu. De ce senzor și nu un simplu glucometru? 

De ce senzor și nu glucometru? Pentru că pe senzor avem trendul [tendința] glicemiei, ceea ce este o necesitate. Pentru că așa știm din timp ce trebuie să facem. Un glucometru îți arată valoarea glicemiei din acel moment – și atât. Dar pe un senzor de monitorizare continuă a glicemiei informația e cu totul alta: de asta se și numește așa, el te monitorizează continuu. Adică tu, ca pacient, îți vezi glicemia din 5 în 5 minute, valoarea ei se actualizează la acest interval. Iar pe ecran o aplicație îți arată trendul glicemiei, îți arată săgețele în sus sau în jos dacă glucoza ta are tendința de a crește sau de a scădea – ceea ce este foarte important la o persoană cu diabet tip 1, dar și la cei cu diabet de tip 2. 

E esențial că astfel putem să ajutăm din timp glucoza noastră să se mențină în țintă. Nu te duci direct în hipoglicemie, ci ai timp să intervii! De exemplu, dacă tu ai o glicemie de 100 mg/dl și săgețica este în jos, clar te vei duce într-o hipoglicemie. Dar tu ai timp să faci ceva să nu ajungi acolo. Iar asta, pe termen lung, este benefic pentru toate persoanele cu diabet, pentru că ne menține sănătoși și putem să avem un job, putem să călătorim, putem să facem tot ceea ce ne dorim. 

Cum îți influențează activitatea fizică intensă glicemiile? Știu că tu ești implicată în diverse inițiative (ca vicepreședinte al asociației de pacienți „Da, Și eu pot!”), ai făcut turul României pe bicicletă... 

Niciodată nu recomand să se plece la un asemenea mod de mișcare, fără a fi monitorizat continuu. De fapt, medicul meu diabetolog nici nu a vrut să se gândească – mai ales când am plecat să fac turul României pe bicicletă, având diabet de tip 1 – nici nu a vrut să discute despre o altă opțiune. Pentru că eu, inițial, neștiind cam „cu ce se mănâncă”, am vrut să plec fără sistem de monitorizare continuă a glucozei. El mi-a zis că nici nu se pune problema să fac asta! Deci nu se recomandă ca o persoană cu diabet de tip 1 să plece într-o astfel de tură, nemonitorizată continuu. Făcând 100 de kilometri și poate chiar mai mult cu bicicleta, zilnic, corpul reacționează, de aceea trebuie să știm exact unde ne situăm cu glicemia. 

Foto: arhivă personală Gabriela Airinei (asociația „Da, și eu pot!”)

Și medicul curant are de beneficiat 

Ai dori să mai adaugi și alte informații referitoare la evenimentul de astăzi*? 

Suntem la lansarea Dexcom ONE+ în România, ceea ce este extraordinar! Pentru că avem un alt sistem de monitorizare continuă a glucozei, el vine cu beneficii în plus față de Dexcom ONE. Ceea ce mă bucură extraordinar este faptul că are o funcție de warm-up de 30 de minute, ceea ce ceilalți senzori nu au, ei au un timp de „încălzire” de 2 ore. Și este extraordinar, pentru că atunci avem mai mult timp de „citire” a glucozei. Din ce am înțeles, are și funcția de Follow & Share: avem până la 10 urmăritori [asociați în aplicația senzorului] – ceea ce înseamnă că părinții copiilor cu diabet tip 1 pot să vadă valorile glicemiei în timp real. Medicul curant, la fel, poate să le vadă. Adică părinții sunt mult mai relaxați în această privință, față de copiii lor. Și are multe alte beneficii, de-abia aștept să le descopăr! În momentul ăsta tocmai ce mi l-am inserat și de-abia aștept să descopăr cu ce mai vine nou. 

Te implici în campanii de educare, de informare și de conștientizare în școli. De-a lungul anilor, cu asociația ta, ai avut multe inițiative de genul acesta, discutând cu școlarii și educându-i cu privire la diabet. Ce planuri are asociația „Da, și eu pot!” în viitorul apropiat? 

Continuăm campania pe care am inițiat-o în anul 2018. Deja a devenit tradiție pentru noi. Campania se numește „Acces la sănătate, acces la viață”. Mergem în școli, în principal în zonele rurale, pentru că la sate nu există atât de multă informație ca în orașe. Mergem în școli împreună cu medici diabetologi, cu asistenți, cu nutriționiști. Le vorbim copiilor despre alimentație, despre un stil de viață sănătos. 

Încercăm să facem un pic de educație în privința alimentației, pentru că obezitatea la copii deja a devenit o problemă destul de gravă. Iar în materie de mișcare, îndrumăm mereu și îndemnăm persoanele cu diabet să facă cât mai multă mișcare, pentru că mișcarea aduce un beneficiu în managementul diabetului. Anul ăsta nu știm exact ce vom face, dar avem câteva proiecte pe listă. (zâmbește

Tehnologie avansată și precisă

*Este vorba despre conferința de presă care a avut loc în 26 aprilie a.c., în prezența actorului Dragoș Bucur și a altor speakeri, printre care și doctorul Alexandra Crișan. O companie implicată în dezvoltarea și producerea sistemelor de monitorizare continuă a glucozei (CGM) în timp real pentru persoanele cu diabet zaharat a anunțat în 26 aprilie, prin intermediul companiei Deyan Kraft Medical din România, lansarea celui mai recent sistem CGM. Acesta se numește Dexcom ONE+, este un sistem deja disponibil în Spania, Italia, Belgia, țările nordice, Polonia și Olanda. 

Dexcom ONE+ folosește cea mai avansată și precisă tehnologie, cu feedback încorporat atât de la utilizatorii finali, cât și de la profesioniștii din domeniul sănătății, oferind o experiență în monitorizarea continuă a valorilor nivelului glucozei (CGM) pentru persoanele care își tratează diabetul de tip 1 sau diabetul de tip 2 cu insulină. Senzorul Dexcom ONE+ este, de asemenea, util pentru persoanele cu prediabet, obezitate ori toleranță scăzută la glucoză care sunt în căutarea celei mai bune metode de a-și gestiona boala, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției. 

„Noul sistem de monitorizare continuă a glucozei Dexcom ONE+ va fi disponibil de la 1 mai pentru comercializare. Și, de asemenea, tot de la 1 mai va fi disponibil prin Programul Național de Diabet Zaharat și generația actuală Dexcom ONE va fi înlocuită treptat în toată județele. Iar până la finalul anului 2024 vom avea acoperire națională cu noul sistem”, a declarat pentru „Viața Medicală” Radu Putere, CEO Deyan Kraft Medical, distribuitor oficial al Dexcom ONE în România. 

Aplicația cu care se folosește senzorul se numește Dexcom ONE+ este disponibilă atât pentru sistemele iOS, cât și pentru sistemele care funcționează cu Android. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe