Newsflash
ACTUALITATE Știri

Hipertensiunea arterială, responsabilă de peste 60% din decesele de cauză cardiovasculară

de Magdalena Tănăsescu - mai 17 2024
Hipertensiunea arterială, responsabilă de peste 60% din decesele de cauză cardiovasculară

Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces în România, iar hipertensiunea arterială este responsabilă de peste 60% din decesele de cauză cardiovasculară.

Cu ocazia Zilei Mondiale de luptă împotriva HTA, Societatea Română de Hipertensiune (SRH) lansează un apel public către întreaga societate și în special către cei cu risc cardiovascular.

„Indiferent de vârstă, sex, ocupație sau stil de viață… măsurați-vă tensiunea arterială! Durează doar câteva minute și vă poate salva viața! Măsurați-vă tensiunea arterială cu precizie! Controlați-o! Trăiți mai mult!”, susțin reprezentanții SRH, într-un comunicat.

Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății, în 2023 prevalența HTA a fost de 48% în România la populația între 30 și 79 de ani. Este vorba de un nivel cu mult peste media la nivel mondial, care este de circa 35%.

În același timp, 6,6 milioane de români suferă de hipertensiune, iar dintre aceștia doar 68% sunt diagnosticați. De tratament beneficiază 59% dintre români, în timp ce numai 30% au valorile tensionale controlate prin tratament.

„Dacă rata de control a hipertensiunii ar ajunge la 50%, peste 140.000 vieți ar fi salvate în următorii 15 ani. Pentru fiecare creștere de 20 mm Hg a tensiunii sistolice peste valoarea normală, riscul de stroke sau deces se dublează!”, se menționează în comunicat. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe