Newsflash
ACTUALITATE Internaționale Știri

Terapii noi

de Dr. Mariana MINEA - mai 17 2024
Terapii noi

Agenţia Europeană pentru Medicamente recomandă acordarea autorizaţiei de punere pe piaţă a unui nou medicment pentru hemofilie, destinat paciențilro cu hemofilie de tip A produsă prin deficit de factor VIII.

 Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) recomandă acordarea autorizaţiei de punere pe piaţă pentru medicamentul efanesoctocog alfa, destinat tratamentului și profilaxiei episoadelor hemoragice pentru pacienţii cu hemofilie de tip A produsă prin deficit de factor VIII. Substanţa activă din medicament este un factor VIII uman recombinant. Tratamentul se administrează injectabil, sub supravegherea unui medic cu experienţă în tratarea hemofiliei, și este recomandat tuturor grupelor de vârstă. EMA a inclus produsul în categoria medicamentelor orfane.

***

Tot EMA recomandă Comisiei Europene acordarea autorizaţiei de marketing pentru vibegron, medicament destinat adulţilor afectaţi de sindromul vezicii hiperactive, utilizat în SUA. Sindromul se caracterizează prin nevoia imperioasă de a urina, nevoie apărută brusc, chiar dacă vezica poate conţine doar o cantitate mică de urină. Este cauzat de spasmele musculaturii vezicale și se poate însoţi de incontinenţă urinară. Vibegron este un agonist selectiv uman de beta 3 adrenoreceptor. Prin activarea acestui receptor, medicamentul aplatizează și mărește baza vezicii urinare, facilitând stocarea urinei. 

***

Un tratament topic sub formă de gel, eliberat fără prescripţie medicală (OTC), a reușit să inducă erecţia în mai puţin de zece minute de la aplicare la 60% dintre bărbaţii cu disfuncţie erectilă testaţi. Acesta a fost testat într-un studiu multicentric realizat pe 250 de bărbaţi cu disfuncţie erectilă care aveau contraindicaţie pentru administrarea inhibitorilor de fos­fodiesterază 5. Produsul conţine o combinaţie de solvenţi volatili care, prin efect iniţial de răcire, apoi de încălzire, duc la eliberarea de oxid nitric. Acesta va relaxa musculatura netedă peniană și va crește fluxul de sânge la acest nivel. Înregistrat ca dispozitiv medical, produsul a fost aprobat de Administraţia pentru Alimente și Medicamente din Statele Unite în iunie 2023 și este așteptat să intre pe piaţă în 2025.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe