Newsflash
Știri

Durerea cronică din gonartroză, asociată unei îmbătrâniri mai rapide a creierului

de Dr. Mariana MINEA - mai 2 2024
Durerea cronică din gonartroză, asociată unei îmbătrâniri mai rapide a creierului

Persoanele care suferă de durere cronică asociată artrozei genunchiului au nu doar o calitate a vieții mai redusă, ci și un ritm mai accelerat al îmbătrânirii creierului.

Cercetătorii britanici au analizat datele obținute de la 9.000 de adulți cu gonartroză (artroza genunchiului, en.: knee osteoarthritis) înscriși în baza de date Biobank a Marii Britanii. Pe baza datelor de imagistică prin rezonanță magnetică (IRM), ei au dezvoltat un model al vârstei cerebrale, util pentru a compara vârsta unui individ cu vârsta sa cronologică. Persoanele cu gonartroză au demonstrat un ritm mai crescut al îmbătrânirii cerebrale comparativ cu persoanele sănătoase, arată studiul publicat în martie în ediția online a Nature Mental Health.

Interesant este că analiza lor a inclus și persoane cu durere cronică la nivelul coloanei sau la nivelul șodului, dar numai pentru grupul afectat de gonartroză s-a găsit această asociere. Inflamația, posibil asociată procesului degenerativ din artroză, poate afecta și memoria. 

Vârsta înaintată era dictată în primul rând de hipocamp și s-a asociat cu un declin al memoriei și cu apariția demenței în decursul monitorizării. Cercetătorii au identificat și o genă – SLC39A8 – exprimată de celulele gliale ca posibil factori genetic îmbătrânirii cerebrale accelerate.

Printre măsurile confirmate de menținere a sănătății creierului, cele mai cunoscute sunt 

  • exercițiul fizic regulat, 
  • plimbările în aer liber, 
  • alimentația sănătoasă și 
  • provocarea creierului prin activități stimulante – stresuri de scurtă durată, care construiesc noi sinapse. 

Acestui set de instrumente salvatoare i se adaugă, deci, și tratamentul durerii cronice, după vizita la ortoped/reumatolog, posibil și la specialistul în terapia durerii, specialistul de recuperare medicală și la kinetoterapeut. 

 

 

 


Notă autor:

Sursă: https://www.medscape.com/viewarticle/chronic-pain-linked-accelerated-brain-aging-2024a10006u9

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe