Newsflash
ACTUALITATE Interviuri

Dr. Cristiana Odukoya: Ideal ar fi ca pacienta să ajungă la medic înainte de instalarea menopauzei

de Florentina Ionescu - apr. 18 2024
Dr. Cristiana Odukoya: Ideal ar fi ca pacienta să ajungă la medic înainte de instalarea menopauzei

Am discutat miercuri seară, 17 aprilie, cu doctorița Cristiana Odukoya, specialistă în fertilitate, la inaugurarea oficială a Clinicii Sphera Care în capitală, un eveniment semnificativ în peisajul medical din România.

Dr. Cristiana Odukoya crede că este important să se vorbească despre menopauză în prezent, astfel încât medicii să le poată ajuta pe paciente în această etapă a vieții lor. Totodată, aceasta este de părere că doamnele nu ar trebui să mai aibă această obișnuință de a spune „trebuie să suportăm” simptomele menopauzei, „e normal să se întâmple” simptomele menopauzei... Ele pot fi ameliorate prin prisma unui tratament corect și personalizat. 

E important să mergem la medicul ginecolog înainte de instalarea menopauzei? 

Da, este important – și ideal – să ajungem [la medic] înainte de instalarea menopauzei. Dar e important și ca pacienta să cunoască acel moment, să știe când el este [aproape]. Practic, este când încep primele simptome: atunci când sunt bufeuri, când încep insomniile, transpirațiile nocturne sau apare senzația aceasta [de căldură]... Când apar modificări cognitive, tulburări de concentrare, brain fog-ul (ceața cereabrală, numită și ceață mentală - n.red.) despre care știu toate pacientele... Oricare ar fi simptomele, ideal ar fi să se adreseze de atunci unui medic, pentru că le putem ajuta mult mai repede decât dacă ar veni la momentul propriu-zis al intrării la menopauză. 

Anii premergători menopauzei nu înseamnă doar modificări în sfera ginecologică. Ce poate să mai apară în organismul femeii din cauza lipsei de estrogen? 

Tot ce înseamnă parte osoasă, pentru că vorbim de osteopenie, adică scăderea densității osoase. Sau tulburările cognitive pe care le-am menționat mai devreme. Și ele sunt foarte, foarte importante și poate sunt printre primele acuze, de fapt și de drept. Ne interesează și partea gastrointestinală: pacientele acuză constipație, balonare ș.a.m.d. Adică toate organele, într-un fel sau altul, au de suferit. Și pielea, la fel, are de suferit. 

Terapia de substituție hormonală poate fi utilă doamnelor? Le poate ajuta să facă față mai ușor simptomelor menopauzei? 

Da, e foarte important să știm dacă pacienta e candidată pentru terapie de substituție hormonală sau, cum zicem noi, restaurare hormonală. Ne place mai mult termenul acesta. Trebuie să verificăm nivelul hormonal, să vedem ce avem de corectat. Dacă ea e în perimenopauză, o să fie așa, ca un up and down (oscilație a nivelului - n.red.) de estradiol în organism. Și-atunci, poate nu ar fi rău să începem doar cu puțin progesteron, de exemplu. Dacă pacienta este la menopauză confirmată, diagnosticată, atunci într-adevăr trebuie să venim și cu un aport de estradiol. Concret, depinde în ce etapă este ea. 

Ce analize ar trebui să își facă o doamnă, înainte de instalarea, de intrarea la menopauză? 

Nu indicăm să facă analize înainte să se prezinte la noi la clinică, pentru că acestea sunt personalizate în funcție de ce ne povestește pacienta, de istoricul ei, de ce ne interesează concret... Pentru că sunt și analize costisitoare și nu ne aduc neapărat informații relevante la toate pacientele. 

În principiu, ne interesează partea de screening infecțios, screeningul obligatoriu Papeș-Papanicolau, o mamografie sau o ecografie mamară în funcție de vârstă – acestea sunt foarte importante. Ulterior, DEXA, adică osteodensitometrie. Apoi mergem mai departe cu un consult cardiologic, depinde foarte mult de ce mai asociază pacienta respectivă. 

Pacientele  încep să își recunoască propriile simptome

Știm că abordarea femeii la menopauză e una extrem de complexă. Cum percepeți dvs. pacientele România? Sunt ele mai bine informate în ceea ce privește menopauza? Au devenit mai preocupate? 

Chiar despre asta vorbeam și cu toți colegii și cu invitații noștri, că e un boom acum pe partea de menopauză. Toată lumea a început să vorbească despre menopauză și asta mi se pare minunat! Pacientele sunt foarte curioase și își doresc să afle cât mai multe informații și încep să își recunoască propriile simptome și să ni se adreseze nouă, medicilor. Mi se pare că e o adresabilitate foarte bună, foarte mare. Și de aceea o să vorbim în continuare din ce în ce mai mult despre menopauză. Da, e important să se vorbească despre asta, astfel încât să le putem ajuta, bineînțeles, cât mai devreme. Și să nu mai fie obișnuința asta, că „trebuie să suportăm”, că „e normal să se întâmple”... Da, despre multe lucruri putem spune că este normal să se întâmple și, totuși, putem să le ameliorăm. 

Carte de vizită 

Dr. Cristiana Odukoya este medic specialist obstetrică-ginecologie cu supraspecializare în infertilitate, în reproducere umană asistată, în tratamentul menopauzei și altele. Este absolventă a Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București. 

„Eu am început cu infertilitatea. Pur și simplu mi-am dorit să fac ceva pentru cupluri, voiam să îi ajut și să le aduc partea asta de bucurie. Încă mă ocup și de gravide (...), dar mi-am dorit să fie ceva la limita între ginecologie și endocrinologie. Mereu mi-a plăcut asta. Și-atunci am mers cu cariera pe partea de infertilitate. Și după aceea, am zis să merg și mai departe, pe menopauză.” 


Notă autor:

Sursa foto: https://www.facebook.com/dr.cristiana.odukoya

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe