Newsflash
Cultură

Modernism și complexitate la TNB

de Candid STOICA - mai 3 2024
Modernism și complexitate la TNB

După premiera mondială de la Residenztheater din München (1890), Hedda Gabler a devenit o piesă jucată intens de mai toate teatrele mari europene.

Thomas Ostermeier – unul dintre cei mai cotaţi regizori germani de azi, ajutat de o echipă de conaţionali (regizorul secund Christoph Schletz și Jan Pappelbaum, scenograf) –, folosind o traducere a Ozanei Oancea, a construit un spectacol modern, complex, dens, cu personaje puternice. Acestea sunt interpretate de o echipă de excelenţi actori ai Teatrului Naţional din București.

Raluca Aprodu interpretează dificilul rol al Heddei Gabler – un fel de Jago feminin –, tragic, în linii subtile. Artista evidenţiază mai ales plictiseala pe care o resimte în urma mariajului cu un om pe care nu-l iubește, apoi egoismul exacerbat al eroinei. Sub masca unei femei ce pare dezinteresată de lumea exterioară, de bogăţie, de dragoste sinceră, deși le dorește avid pe toate, „Hedda Gabler este un personaj care absoarbe viciile lumii din jur, întruchipând un produs al epocii digitale”, după cum afirmă regizorul în caietul program.

O compoziţie interesantă realizează Marius Manole în rolul unui Don Juan tomnatic. Este o postură diferită de întruchipările personajelor pe care le-a abordat până acum, dovedind încă o dată, dacă mai era nevoie, marele său talent. Alexandru Potocean portretizează credibil personajul unui istoric vizionar și boem, cu antecedente alcoolice (un fost iubit al Heddei). Cu mijloace sigure, Richard Bovnoczki creionează un tip de profesor mediocru, îndrăgostit de hârţoage, dar care nu poate ajunge la sufletul Heddei. O apariţie plină de farmec și sinceritate este Crina Semciuc în rolul iubitei lui Lovborg.

Dincolo de performanţele actorilor, o surpriză plăcută o produce decorul: o scenă turnantă ne prezintă sufrageria familiei Tesman în diferite ipostaze și momente. Costumele realizate de Ruxandra Bușneag sunt moderne, în aceeași notă cu decorurile și întreg spectacolul. Cu toate criticile care i se pot aduce montării – pentru adaptarea piesei la timpurile moderne și la numeroasele tăieturi drastice ale textului –, am asistat la un minunat spectacol de teatru.

În imagine: Raluca Aprodu, Crina Semciuc, Richard Bovnoczki, Marius Manole

Foto: Florin Ghioca

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe