Newsflash
ACTUALITATE Știri

Dr. Adriana Dan: importanța nutriției începând cu primele zile de viață

de Florentina Ionescu - mai 1 2024
Dr. Adriana Dan: importanța nutriției începând cu primele zile de viață

Medicul neonatolog Adriana Mihaela Dan a vorbit în cadrul unui eveniment, la București, despre importanța nutriției la bebeluși începând cu primele zile de viață.

Dr. Adriana Mihaela Dan este șef secție Neonatologie la Spitalul Universitar de Urgență București (SUUB), medic primar Neonatologie, medic specialist Pediatrie. În opinia sa, „Mămicile noastre (cele care se adresează medicului pediatru – n.red.) sunt din ce în ce mai informate și își doresc cât mai mult să își expună copilul la o viață sănătoasă și bună”. 

A fi sănătos nu înseamnă neapărat a fi grăsuț 

În calitate de medic neonatolog, dr. Adriana Dan a vorbit recent pentru mămici, în cadrul unui eveniment emoționant, despre importanța nutriției începând cu primele zile de viață. 

„Este deja ceva timp de când nu mai vorbim despre alimentație numai prin prisma creșterii ponderale, nu mai urmărim doar niște grafice în cabinetele noastre medicale. Încercăm să ne convingem părinții, familiile cu care interacționăm [la cabinet] că a fi sănătos nu înseamnă neapărat a fi grăsuț, a avea o creștere ponderală bună. Alimentația influențează mult mai mult și alte funcții ale organismului foarte importante. Ea stă la baza unei imunități solide, influențează activitatea digestivă pe termen lung, metabolismul și, în ultimul timp, sunt studii care arată că influențează foarte mult dezvoltarea cognitivă a copiilor”, a afirmat doctorița Adriana Dan în cadrul evenimentului din luna martie 2024 care a marcat aniversarea a 20 de ani de prezență a brandului Töpfer în România. 

„Standardul de aur” pentru nou-născuți 

Cel mai bun aliment pentru nou-născut este, indiscutabil, laptele de mamă – standardul de aur, așa cum spun medicii, a punctat dr. Adriana Mihaela Dan.

Laptele de mamă, spune medicul pediatru, „conține toate principiile nutritive necesare dezvoltării copilului într-o proporție adecvată, cu mecanisme intrinseci de absorbție crescută a acestora, conține celule vii, factori de creștere implicați în dezvoltarea optimă a copilului. Pe lângă ceea ce oferă copilului, alăptarea este și o legătură extraordinară între mamă și copil care se formează, se construiește, se întreține cu fiecare alăptat, cu fiecare îmbrățișare, cu fiecare privire.” 

Din păcate, însă, medicul neonatolog subliniază că atât ea, cât și colegii săi se întâlnesc în practica zilnică și cu situații în care mămicile nu pot alăpta din motive medicale, „fie că au anumite afecțiuni, [fie că] iau anumite tratamente. Poate sunt separate temporar de copil din motivele acestea medicale. Și-atunci este nevoie să fie alimentat cu o formulă de lapte. Noi, medicii neonatologi, ne dorim să avem la dispoziție o formulă de lapte care să semene cât mai mult cu laptele de mamă, să aducă aceleași beneficii.” 

Doctor Adriana Mihaela Dan

Pe piață există și unele formule de lapte care aduc ceva deosebit, a mai pus medicul citat, care „aduc acel ajutor de neprețuit pentru flora intestinală a bebelușului”. Unele formule de lapte „conțin bifidobacterii, patru specii [dintre] cele mai frecvente existente în intestinul sugarului sănătos. De aceea sunt niște formule care pot înlocui foarte bine laptele de mamă.”

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe