Newsflash
ACTUALITATE Știri

Trusa de urgență obligatorie din cabinetele stomatologice și provocările ei

de Florentina Ionescu - mai 9 2024
Trusa de urgență obligatorie din cabinetele stomatologice și provocările ei

CMSR a solicitat Colegiului Farmaciștilor din România eliminarea tratamentului neunitar și discriminatoriu care afectează dotările necesare cabinetelor stomatologice pentru a trata pacienții ce au situații de urgență.

„Această problemă, generată de lipsa unei reglementări adecvate, împiedică cei peste 25.000 de medici stomatologi din România să ofere medicamentația necesară pacienților, deși au responsabilitatea legală să fie dotați, ca și medicii generaliști, cu trusă de urgență obligatorie”, a declarat vicepreședintele CMSR SL. dr. Luminița Oancea.

Astfel, potrivit Ordinului Ministerului Sănătății și Familiei nr. 153/ 2003 pentru aprobarea Normelor metodologice privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea cabinetelor medicale, cu modificările și completările ulterioare, în vederea înființării, autorizării și funcționării unui cabinet stomatologic, unitatea sanitară are obligația dotării cu o trusă de urgență

Conținutul acestei truse de urgență a fost reglementat prin Decizia CMSR nr. 2/2CN din 19 ianuarie 2019 pentru modificarea anexei la Decizia Consiliului Naţional al Colegiului Medicilor Stomatologi din România nr. 10/2007 privind conţinutul minim al trusei de urgenţă pentru cabinetul de medicină dentară, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției de Colegiul Medicilor Stomatologi din România (CMSR). 

Cu toate acestea, în baza prevederilor legislative actuale, procurarea antibioticelor și substanțelor stupefiante și psihotrope pentru trusa de urgență obligatorie de la nivelul cabinetelor medicale și stomatologice nu are o reglementare specifică, existând doar prevederi privind prescrierea acestora către pacienți. Din acest motiv, cabinetele stomatologice întâmpină greutăți în achiziționarea acestor medicamente/ substanțe, neexistând o practică unitară la nivelul țării. 

CMSR a decis să se alăture Colegiului Medicilor din România (CMR), pentru a solicita Ministerului Sănătății adoptarea unei reglementări legislative specifice, aplicabile în mod unitar la nivelul țării, în vederea achiziției și deținerii de antibiotice, substanțe și preparate stupefiante și psihotrope de către cabinetele medicale stomatologice pentru trusa de urgență, norme care să reglementeze inclusiv obligația farmaciilor de a elibera aceste substanțe conform procedurii stabilite, pentru o practică profesională conformă. 

Până la emiterea acestui act normativ, conducerea CMSR a solicitat Colegiului Farmaciștilor să ceară membrilor săi aplicarea aceleiași proceduri de care beneficiază membrii CMR și pentru cabinetele stomatologice autorizate, în vederea procurării psihotropelor și antibioticelor necesare pentru trusa de urgență obligatorie. 

În acest fel, până la completarea cadrului normativ, obligațiile legale vor putea fi respectate de toate cabinetele stomatologice, iar pacienții români vor putea fi tratați corespunzător, inclusiv în situații de urgență. 


Notă autor:

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe