Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Trombectomia, eficientă în AVC ischemice mari

de Dr. Mariana MINEA - mar. 8 2024
Trombectomia, eficientă în AVC ischemice mari

Studiul SELECT2, care a evaluat eficacitatea și siguranţa trombectomiei la pacienţii cu accidente vasculare cerebrale (AVC) ischemice de mari dimensiuni, și-a publicat rezultatele la un an de follow-up.

Este vorba de un studiu de fază 3, randomizat, desfășurat în 31 de spitale din Statele Unite, Canada, Spania, Elveţia, Australia și Noua Zeelandă, despre care Viaţa Medicală a mai scris. Studiul a evaluat pacienţi cu vârsta între 18 și 85 de ani cu AVC ischemic de mari dimensiuni produs prin ocluzie proximală a arterei carotide interne sau a arterei cerebrale medii. 

        Diagnosticul imagistic a fost stabilit prin tomografie cerebrală (CT) fără substanţă de contrast, CT de perfuzie sau IRM. Pacienţii au fost alocaţi aleatoriu unui tratament fie prin trombectomie endovasculară plus un tratament medicamentos, fie unui tratament exclusiv medicamentos. Acesta din urmă reprezintă standardul de îngrijire în prezent.

        Studiul a fost considerat finalizat după 90 de zile de la debut, ca urmare a rezultatelor pozitive înregistrate în rândul grupului de pacienţi trataţi prin trombectomie. Numărul total de pacienţi incluși în cercetare a fost de 352. La distanţă de 1 an, erau în viaţă 55% dintre cei 170 de pacienţi trataţi prin trombectomie și medicaţie, res­pectiv 48% dintre cei 159 de pacienţi care au primit doar tratament medicamentos. 

        Concluzia studiului a fost că adăugarea trombectomiei în cazul pacienţilor cu AVC ischemic de mari dimensiuni produs prin ocluzie proximală aduce beneficii semnificative comparativ cu tratamentul exclusiv medicamentos.


Notă autor:

https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(24)00050-3/abstract

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe