Newsflash
ACTUALITATE Știri

Românii petrec, în medie, doi ani din viață având migrene

de Florentina Ionescu - mar. 27 2024
Românii petrec, în medie, doi ani din viață având migrene

La nivel național, 2,3 milioane de adulți suferă de migrene în diferite stadii, spun specialiștii.

Pe parcursul vieții, românii petrec, în medie, doi ani din viață confruntându-se cu migrene, arată datele agregate de specialiștii clinicii Neuroaxis. În momentul de față, unul din șapte români suferă de migrene în diferite stadii, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției. 

„Migrena este una dintre cele mai frecvente afecțiuni neurologice, o cauză majoră de dizabilitate, cu impact profund la nivel personal și social. Chiar dacă migrenele pot afecta atât copiii cât și vârstnicii, cea mai mare incidență o regăsim în rândul adulților tineri. De altfel, la nivel internațional, migrenele ocupă locul al doilea, după durerile de spate, raportat la toate afecțiunile care implică anii de viață trăiți cu dizabilitate la persoanele sub 50 de ani”, afirmă dr. Olivia Răcilă, medic specialist neurolog în cadrul clinicii menționate.

Cauzele migrenelor pot fi genetice sau legate de factori de mediu, dar acestea sunt declanșate de cele mai multe ori de anumiți factori favorizanți (interni sau externi), precum: 

  • Fluctuațiile hormonale (în special fluctuațiile  de estrogen) – fiind motivul pentru care femeile sunt afectate de migrenă într-o proporție mai mare decât bărbații 
  • Stilul de viață dezorganizat, cu mese neregulate sau înfometare, consumul de anumite alimente (brânzeturi, ciocolată, hot dogs), consumul excesiv de cafea, alcoolul;
  • Privarea de somn 
  • Factori senzoriali precum: lumina puternică/intermitentă, miros sau sunete puternice; 
  • Stresul 
  • Schimbările de temperatură / presiune atmosferică. 

Diagnosticul migrenelor

„Având în vedere că nu există un test specific pentru migrene, diagnosticul constă într-o anamneză riguroasă și un examen clinic complet. Pentru majoritatea pacienților cu migrenă, imagistica cerebrală nu este obligatorie, însă dacă aceștia asociază și alte semne neurologice sau prezintă simptome atipice, atunci se recomandă efectuarea unui IRM cerebral”, adaugă specialista.

Metode de tratament

Tratamentul farmacologic al migrenei este simptomatic, acesta putând fi adaptat fiecărui pacient (în funcție de alte patologii: obezitate, insomnie, depresie, tahicardie sinusală) și ajustat de către medicul specialist neurolog în funcție de beneficiul clinic pe care pacientul îl are. 

La momentul actual există o gamă largă de medicamente, de la analgezice simple, uzuale, până la altele mai complexe, cu diverse mecanisme de acțiune și diferite căi de administrare. 

De asemenea, în managementul migrenei, de mare importanță este și tratamentul non-farmacologic care implică schimbarea stilului de viață cu îndepărtarea factorilor favorizanți ai atacurilor migrenoase. Astfel, pacientului i se va recomanda adoptarea unui regim alimentar echilibrat, cu mese regulate, practicarea exercițiilor fizice, un program fix de somn, evitarea sedentarismului și, pe cât posibil, a situațiilor stresante (prin ședințe de psihoterapie, diverse tehnice de relaxare).

Noi tratamente și terapii pentru migrene

„Printre cele mai recente tratamente și terapii inovatoare se numără anticorpii monoclonali (disponibili ca medicamente compensate pentru pacienții din România din decembrie 2022) și terapiile de stimulare – terapia ambulatorie a migrenei prin stimulare electrică nervoasă transcutanată (fiind lansată în Europa în 2018) și stimularea magnetic transcraniană (aceasta fiind aprobata de către FDA în 2014 ca recomandare de clasa A pentru depresia rezistentă la tratament, însă în ultimii ani a început să fie utilizată pentru multiple alte afecțiuni pshiatrice și neurologice, printre care se numără și migrena)”, adaugă dr. Olivia Răcilă. 


Notă autor:

Sursa foto-simbol: imagine generată cu AI, 27 martie 2024 la 2:50 PM

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe