Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Panouri solare în globul ocular, posibile în viitor

de Florentina Ionescu - mar. 22 2024
Panouri solare în globul ocular, posibile în viitor

Dispozitivele bionice cu autoalimentare cu energie nu sunt atât de departe pe cât am crede. În viitor, este foarte probabil să avem panouri solare montate pe suprafaţa globului ocular.

Noua generaţie de tehnologie medicală ar putea îmbunătăţi mult calitatea vieţii pentru persoanele diagnosticate cu boli oculare incurabile. În prezent, cercetătorii de la University of New South Wales vor să afle dacă o tehnologie din domeniul dispozitivelor neuroprostetice, similară cu cea de la baza implanturilor cohleare, poate să redea vederea persoanelor cu fotoreceptorii afectaţi. Celulele specializate din retină sunt capabile să absoarbă lumina și să o convertească în semnale electrice care pot fi apoi trimise către cortexul vizual.

Stimularea neuronilor 

Cipurile de la baza unor senzori din componenţa unor dispozitive cu cameră video oferă utilizatorilor o rezoluţie mare, dar există o problemă: acestea au nevoie să fie alimentate cu energie. De aceea, cercetătorii australieni s-au gândit că ar putea combina panourile fotovoltaice cu biomedicina. Unul dintre inginerii implicaţi a explicat pentru New Atlas că pentru a crește voltajul până la un nivel suficient de mare pentru a stimula neuronii trebuie să interconecteze trei celule foarte mici din siliciu în fiecare pixel.

Pentru a stimula neuronii în mod continuu, deci fără întreruperi, este necesar un voltaj mai mare decât cel obţinut de la o singură celulă solară. Dacă ne imaginăm fotoreceptorii din retină ca fiind pixeli, atunci explicaţia inginerilor australieni este că ar fi nevoie de trei celule solare pentru a crea un voltaj suficient de mare pentru a transmite semnalul la creier. Stivuirea celulelor solare ar face exact același lucru ca în situa­ţia în care ele ar fi interconectate, dar va putea permite formarea unor pixeli mai mici și, prin urmare, o rezoluţie mai mare. Totuși, stivuirea celulelor solare cu siliciu nu este atât de ușoară, această procedură se face mai degrabă cu alte materiale.

În momentul de faţă, tehnologia este la stadiul de „proof-of-concept”, dovadă de concept, însă are un potenţial uriaș pentru pacienţii cu boli oculare. Următorul pas este ca oamenii de știinţă să transforme micile panouri sau celule solare în mici pixeli atât de necesari pentru ca pacientul să poată vedea cu o precizie mai mare.


Notă autor:

Sursa: https://newatlas.com/medical/eyeball-solar-panels-vision/
Foto: imagine generată cu AI, 13 martie 2024

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe