Newsflash
ACTUALITATE REUNIUNI

Manifestări medicale în 2024

de Dr. Mariana MINEA - ian. 26 2024
Manifestări medicale în 2024

Educaţia medicală nu încetează niciodată, iar anul 2024 se anunţă bogat în conferinţe, congrese și cursuri de specialitate.

        Societăţile profesionale și organizatorii de evenimente își pregătesc agendele de conferinţe și de congrese pentru anul care a început, primele luni fiind aproape „fully booked”.

Februarie

        Conferinţa naţională Confluenţe Medico-Chirurgicale în Patologia metabolică, organizată de Societatea Română de Diabet, Nutriţie și Boli Metabolice și coordonată știinţific de prof. dr. Gabriela Radulian, va loc la 1 februarie. Întâlnirea se va desfășura în format hibrid, sesiunea de chirurgie metabolică – desfășurată online – fiind susţinută de prof. dr. Cătălin Copăescu, prof. dr. Ciprian Duţă, șef lucrări dr. Răzvan Popescu și dr. Florin Turcu.

        Pentru februarie, Societatea Română de Medicină Internă (SRMI) pregătește evenimentul online „Managementul actual în principalele boli reumatice mediate imun”, ajuns la ediţia a patra (2 februarie), și webinarul „Importanţa echipei multidisciplinare în abordarea pacientului metabolic” (16 februarie).

        Tot în februarie încep conferinţele Medic.ro și Pediatru.ro, cu participare gratuită, organizate de MedicHub. Astfel, profesioniștii în sănătate din București sunt așteptaţi în 15-16 februarie, la hotel Caro, iar cei din Iași, în 22-23 februarie, la hotel Internaţional, la conferinţele Medic.ro. Tot în format fizic se vor desfășura și conferinţele Pediatru.ro de la Brașov (22 februarie) și Cluj-Napoca (29 februarie), cu titlul „Pediatrie din perspectiva multidisciplinarităţii”. În prima jumătate a anului, conferinţele Medic.ro vor ajunge și la medicii din Râmnicu Vâlcea, Oradea (martie), Pitești, Suceava, Brașov (aprilie), Constanţa, Galaţi și Timișoara (iunie). De asemenea, Pediatru.ro va avea loc la Suceava (martie), Oradea, Iași (aprilie) și Tg. Mureș (iunie). Calendarul manifestărilor medicale, în curs de completare, este disponibil pe medichub.ro/evenimente.

        La final de februarie, prof. dr. Cătălina Tudose vă așteaptă la cea de a XIV-a ediţie a Conferinţei Naţionale Alzheimer, care se va desfășura la World Trade Center, București, cu participare atât directă, cât și online (21-24 februarie). În paralel, în 22 și 23 februarie, medicii gastroenterologi sunt așteptaţi în capitala Cehiei, la Prague Endoscopy Days.

Martie

        Pentru începutul lunii martie, medicii ORL-iști își pot trece în agendă Forumul ORL de la Cluj-Napoca. Sub titlul „Provocări în ORL post-pandemic”, evenimentul naţional se va desfășura în format fizic, în 1-2 martie. Ulterior, în perioada 3-6 martie va avea loc prima tabără internaţională a rezidenţilor și tinerilor specialiști în ORL, la Poiana Brașov, sub egida Societăţii de ORL și Chirurgie Cervico-Facială.

        Tot în martie, psihiatrii și nu numai ei sunt invitaţi la Conferinţa Naţională cu participare Internaţională Zilele Medicale și Știinţifice ale Spitalului Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Al. Obregia” București. Întâlnirile din cadrul acestui eveniment vor fi găzduite atât de Spitalul „Obregia” (4-6 martie), cât și la Palatul Parlamentului (7-9 martie).

        Societatea Română de Cardiologie pregătește o serie de manifestări medicale pentru anul în curs. În martie vor avea loc, la București: Forumul de insuficienţă cardiacă (1-2 martie), cursul CHIP de chirurgie cardiovasculară (15-16 martie), cursul ARCA (22 martie) și cursul de Boli cardiace ereditare (22-23 martie).

        Oftalmologii sunt așteptaţi în 14-16 martie la Congresul Societăţii Române de Glaucom (Brașov), iar diabetologii – la Conferinţa Interdiab (14-16 martie, București). Weekendul următor este programat al șaselea Congres de Medicină Nucleară (21-23 martie), la Brașov, și Forumul TB (22-24 martie), eveniment organizat de Societatea Română de Pneumologie, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Tuberculozei.

Aprilie

        Luna aprilie aduce alte evenimente consacrate. Astfel, Conferinţa Naţională de Pediatrie va avea loc la București, în format fizic (3-6 aprilie), sub egida Societăţii Naţionale de Pediatrie, iar Congresul Naţional de Medicină Internă se va desfășura, așa cum ne-a obișnuit, la Călimănești-Căciulata (4-7 aprilie).

        În perioada 17-20 aprilie cardiologii sunt așteptaţi la Sibiu, la Conferinţa de Primăvară a Societăţii Române de Cardiologie. Tot în aprilie vor avea loc Conferinţa Naţională de Boli infecţioase, la Craiova, organizată de Societatea de Boli infecţioase și HIV/SIDA (11-13 aprilie), și „Vocea ta contează”, la București, eveniment ajuns la ediţia a zecea, organizat de Societatea Română de Foniatrie. În 20-21 aprilie, gastroenterologii sunt așteptaţi la International Digestive Disease, la Seul, iar între 25 și 27 aprilie se va desfășura, la Cluj, Congresul Naţional al Societăţii de Medicină Fetală și Neonatală, ediţia a II-a.

Mai

        Luna mai are deja o serie de manifestări medicale programate: astfel, în perioada 10-12 mai va avea loc al XVI-lea Congres AntiAging dedicat Dermatologiei Corective și Esteticii medicale, iar în 15-17 mai – Conferinţa Naţională a Asociaţiei de Medicină de Laborator din România (Eforie Nord, în format fizic).

        În paralel, în 15-18 mai, ORL-iștii vor putea participa, la Poiana Brașov, la Conferinţa Naţională a Societăţii Române de ORL și Chirurgie Cervico-Facială, iar ATI-ști se vor întâlni la Centrul Internaţional de Conferinţe din Sinaia la cea mai importantă manifestare a specialităţii lor – Congresul SRATI (15-19 mai).

        Timișoara va găzdui în weekendul 22-25 mai o nouă ediţie a Conferinţei Naţionale de Psihiatrie, iar Bucureștiul – evenimentul „Cercetare și inovaţie în Medicina Internă”, organizat de SRMI. Pe partea de ginecologie, anul acesta Capitala va fi gazda Congresului European pentru Endometrioză (6-8 iunie), eveniment organizat sub egida European Endometriosis League. 

        Iar pentru toamnă au fost fixate datele pentru cea de a IX-a Conferinţă Naţională a Societăţii Române de HPV (Tg. Mureș, 14 septembrie) și al XIII-lea Congres Naţional al Societăţii de Obstetrică și Ginecologie din România (21-24 noiembrie).

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe