Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Gutiere pentru apneea în somn, comparate cu aparatele cu CPAP

de Florentina Ionescu - mai 3 2024
Gutiere pentru apneea în somn, comparate cu aparatele cu CPAP

Un dispozitiv nou a fost folosit în cadrul unui studiu, iar rezultatele au arătat că acest tip de gutieră dentară este mai puțin invazivă, dar la fel de eficientă în tratarea apneei în somn ca aparatele CPAP.

Apneea obstructivă în somn poate cauza sau poate contribui la hipertensiunea arterială, astfel că cercetătorii implicați într-un studiu nou au examinat care dintre tratamentele pentru sindromul de apnee în somn (un aparat CPAP sau o gutieră dentară care menține căile respiratorii deschise) a fost mai eficient în scăderea tensiunii arteriale, scrie New Atlas

Medicamentele sunt tratamentul de primă linie pentru hipertensiunea arterială. Cu toate acestea, apneea obstructivă în somn (care poate cauza și/sau exacerba hipertensiunea arterială) este recunoscută ca fiind un factor de risc subdiagnosticat și modificabil. 

Presiunae pozitivă continuă în căile aeriene (numită și CPAP sau aparatul CPAP – de la continuous positive airway pressure) administrată prin intermediul unei măști nazale sau măști ce acoperă toată fața este adeseori folosită pentru a trata apneea obstructivă în somn, arată sursa menționată. 

O variantă alternativă de tratament este un dispozitiv numit MAD sau „mandibular advancement device”. Similar cu o gutieră dentară, un dispozitiv MAD ține mandibula și limba în poziție corectă, menținând astfel căile respiratorii ale pacientului deschise. Pentru ambele metode (MAD și CPAP) există părți pro și părți contra, spun specialiștii. 

Aparatul CPAP, deși este eficient, tinde să fie inconfortabil pentru persoana care îl poartă, așa că este prea puțin tolerat. Dispozitivele MAD sunt mai puțin invazive, dar studiile au arătat că se clasează sun aparatele de tip CPAP când vine vorba despre Indicele Apnee-Hipopnee sau Indicele Apnee-Hipopnee (AHI). Acesta reprezintă numărul de dăți în care respirația se oprește total (apnee) sau parțial (hipopnee) pe oră, în timpul somnului. 

Despre cercetare 

Cercetătorii de la National University of Singapore (NUS) și cei de la Universitatea din Sydney au condus un trial clinic randomizat și controlat pentru a compara eficacitatea dispozitivelor MAD cu eficacitatea aparatelor CPAP în ce privește reducerea hipertensiunii la pacienții cu apnee obstructivă în somn moderată spre severă. 

„Analizând totalitatea de dovezi științifice disponibile în toată literatura de specialitate, încă este rezonabil să spunem că CPAP este tratamentul de primă linie până când vom avea mai multe date despre MAD. Cu toate acestea, pentru pacienții care nu pot să tolereze cu adevărat sau să accepte să folosească un aparat CPAP, noi ar trebui să fim mai deschiși în căutarea unei alternative la terapia pentru apnee, cum este MAD, care, pe baza studiului nostru, a avut, numeric vorbind, o reducere mai bună a tensiunii arteriale la pacienți, comparativ cu un aparat CPAP”, a spus Ronald Lee Chi-Hang, profesor de medicină la NUS’ Yong Loo Lin School of Medicine și autor corespondent al acestui studiu. 

Studiul a testat dacă noul tratament (MAD) nu cumva este mai rău decât tratamentul clasic cu aparatul CPAP. Cercetătorii au recrutat 220 de participanți cu o formă moderată spre severă de apnee obstructivă în somn și i-au împărțit în grupuri care foloseau fie MAD, fie CPAP. Dintre toți participanții, 44,5% au fost supraponderali, iar 49,5% erau obezi. Boala arterială coronariană și diabetul au fost printre cei mai întâlniți factori de risc cardiovascular, iar 44,1% dintre participanți aveau hipertensiune arterială de peste 10 ani. 

La începutul studiului și la un control după o perioadă de șase luni, participanții din ambele grupuri au fost monitorizați în ambulatoriu și li s-a măsurat tensiunea arterială. 

Dispozitivele MAD au redus semnificativ tensiunea arterială de la valoarea inițială la cea măsurată la șase luni în perioada de follow-up, care nu a fost o scădere semnificativă în grupul care a folosit aparatele CPAP. 

Credit foto: https://somnomed.com/au/

Comparativ cu grupul de persoane ce au folosit CPAP, cei din grupul MAD au prezentat o reducere mai mare a tuturor măsurătorilor tensiunii arteriale în ambulatoriu, în special în privința valorii tensiunii arteriale în timpul nopții. Mai mulți participanți au obținut o valoare a tensiunii sistolice sub 120 mmHg. Niciunul dintre participanți nu a suferit de hipotensiune arterială. Din aceste date, cercetătorii au afirmat că dispozitivele MAD nu au fost inferioare aparatelor cu CPAP

Dispozitivul oral se numește SomnoDent Flex și este la fel de eficient ca un aparat CPAP în reducerea apneei în somn asociate cu hipertensiunea arterială, mai arată New Atlas

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe