Newsflash
Internaționale Știri

Cinci decese în scandalul suplimentelor alimentare din Japonia

de L. Budin - mar. 29 2024
Cinci decese în scandalul suplimentelor alimentare din Japonia

Producătorul japonez de medicamente Kobayashi Pharmaceutical a confirmat recent un al cincilea deces legat de suplimentele sale alimentare cu drojdie de orez roşu (beni-koji).

După ce a fost notificată privind cazuri de îmbolnăvire, compania farmaceutică având sediul în Osaka a inițiat retragerea de la comercializare a mai multor produse, inclusiv a suplimentului său „Beni-koji choleste help”. Produsul a fost promovat ca având efect de reducere a nivelului de colesterol, informează agențiile Xinhua și Agerpres

Consumul de „beni-koji” a fost asociat cu probleme de sănătate, în special renale. În timp ce compania a sugerat că anumite ingrediente neprevăzute, derivate din mucegai, ar fi putut cauza problema, nu a fost identificată o cauză specifică.

Compania anunțase joi, 28 martie, alte două noi decese, raportul ridicând astfel la patru numărul deceselor suspectate de a fi fost cauzate de suplimentele sale alimentare cu drojdie de orez roşu.

Kobayashi Pharmaceutical şi autorităţile sanitare japoneze investighează, de asemenea, peste o sută de cazuri de spitalizare în Japonia, potenţial legate tot de aceste suplimente alimentare.

Compania primise încă din luna ianuarie primele rapoarte privind anumite probleme renale semnalate în rândul unor consumatori, potenţial legate de suplimentele sale alimentare. Reprezentanții ei spun că au furnizat drojdie de orez roşu către aproximativ 50 de firme din Japonia, iar multe dintre ele au decis să retragă de pe piaţă produse derivate, cum ar fi sake, sosuri pentru salată şi pastă de soia fermentată („miso”). Kobayashi Pharmaceutical a vândut, de asemenea, drojdia sa către două companii taiwaneze.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului japonez, Yoshimasa Hayashi, a declarat că instituţia pe care o reprezintă a cerut altor producători de suplimente alimentare să îşi verifice produsele. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe