Newsflash
Internaționale Știri

Cel mai vaccinat om din istorie: imunizat de 217 ori anti-COVID

de L. Budin - mar. 11 2024
Cel mai vaccinat om din istorie: imunizat de 217 ori anti-COVID

Un bărbat din Germania a primit în mod deliberat 217 doze de vaccin anti-COVID şi nu a dezvoltat niciun efect secundar, arată cercetătorii.

Oamenii de știință au studiat cazul acestui pacient, care este probabil cel mai vaccinat om din istorie, informează AFP și Agerpres.

Sistemul imunitar al germanului în vârstă de 62 de ani din Magdeburg, în centrul Germaniei - a cărui identitate nu a fost dezvăluită - funcționează, de asemenea, perfect, au observat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Friedrich-Alexander din oraşele Erlangen şi Nurnberg într-un studiu publicat luni în revista medicală britanică The Lancet Infectious Diseases.

Cercetătorii au explicat că au aflat despre cazul său prin intermediul unor articole de presă.

În 2022, ziarele germane au relatat cazul unui bărbat în vârstă de 60 de ani din Magdeburg, suspectat că a primit aproape 90 de vaccinuri, pentru a colecta certificatele aferente şi a le vinde apoi unor clienţi reticenţi faţă de vaccinarea anti-COVID.

O anchetă judiciară a fost deschisă pentru acuzații de fraudă, dar până în prezent nu a fost luată nicio măsură penală, arată autorii studiului.

Parchetul german a adunat dovezi privind 130 de vaccinări realizate pe parcursul a nouă luni, dar persoana în cauză a susţinut că a primit de fapt 217 injecţii cu opt vaccinuri anti-COVID diferite, inclusiv cu toate versiunile de seruri cu ARN mesager, într-o perioadă de 29 de luni.

Atunci când a fost contactat de oamenii de ştiinţă, curioşi în legătură cu această rară „hipervaccinare”, bărbatul s-a arătat „foarte interesat” să i se facă analize de sânge şi de salivă, a explicat Kilian Schober, virusolog la Universitatea din Erlangen-Nürnberg şi coautor al studiului.

Sunt teorii ştiinţifice care vehiculează ideea că vaccinarea în exces ar putea să scadă eficiența celulelor imunitare, fiindcă s-ar obişnui cu prezenţa anticorpilor. Însă acest lucru nu s-a întâmplat în cazul pacientului german, potrivit oamenilor de ştiinţă.

El are „concentraţii semnificativ mai mari” de celule imunitare şi de anticorpi împotriva virusului care provoacă COVID-19 decât un grup de control format din trei persoane, care au primit trei doze de ser, potrivit studiului.

Germanul nu a prezentat niciun semn de oboseală şi nu a avut niciun efect secundar după niciuna dintre cele 217 de injecţii. Oamenii de ştiinţă nu au găsit urme de infecţie anterioară cu acest virus.

Cu toate acestea, autorii studiului subliniază că nu sunt de acord cu hipervaccinarea şi îndeamnă ca acest caz singular să nu fie extrapolat.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe