Newsflash
ACTUALITATE Știri

Cardiomiopatia peripartum, influențată de nivelurile ridicate de proteine

de Magdalena Tănăsescu - mai 10 2024
Cardiomiopatia peripartum, influențată de nivelurile ridicate de proteine

Potrivit unui nou studiu, nivelurile ridicate de proteine legate de îmbătrânirea celulară în sânge şi în placentă sunt legate de cardiomiopatia peripartum, o formă de insuficienţă cardiacă.

Rezultatele studiului realizat de cercetătorii americani de la spitalul Mass General (MGH) au fost publicate în EurekAlert.

„Chiar dacă afecţiunile cardiace reprezintă în prezent principala cauză de deces matern în Statele Unite, înţelegerea mecanismelor biologice care conduc la multe dintre aceste boli este încă foarte limitată”, a declarat dr. Jason Roh, coautorul principal al studiului. De profesie cardiolog, acesta conduce un laborator de îmbătrânire cardiovasculară în cadrul Centrului de Cercetare Cardiovasculară al Spitalului General din Massachusetts.

Potrivit dr. Jason Roh, a fost identificată o anumită biologie subiacentă legată de îmbătrânire. Aceasta contribuie la dezvoltarea insuficienţei cardiace materne în timpul sarcinii şi oferă dovezi atât de la pacienţi, cât şi de la modele animale.

Studiind rolul celulelor senescente (îmbătrânite) la adulţii mai în vârstă cu insuficienţă cardiacă, cercetătorii au fost surprinşi să constate că proteinele secretate de aceste celule îmbătrânite erau detectate la niveluri şi mai ridicate în sângele tinerelor femei însărcinate, cu insuficienţă cardiacă.

Pe baza acestor constatări iniţiale, cercetătorii au efectuat experimente pentru a vedea dacă aceste proteine de senescenţă ar putea contribui la dezvoltarea PPCM, precum şi a preeclampsiei, o tulburare hipertensivă a sarcinii care este un factor de risc principal pentru PPCM şi insuficienţa cardiacă postnatală.

„În timp ce placenta suferă un proces fiziologic normal de îmbătrânire (sau senescenţă) pe parcursul sarcinii, acest lucru pare să fie amplificat şi mai mult la cele care dezvoltă insuficienţă cardiacă în timpul sarcinii”, a explicat dr. Roh.

Cercetătorii cred că acest lucru determină placenta să secrete diverşi factori în sângele mamei care pot avea un impact negativ asupra funcţiei inimii. Senescenţa placentară este o parte normală a sarcinii, însă oamenii de știință consideră că înţelegerea deplină a motivului pentru care acest proces devine perturbat în cazul bolilor cardiace legate de sarcină reprezintă elementul central care trebuie urmărit în continuare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe