Newsflash
ACTUALITATE Știri

Bolile cardiovasculare, principala cauză de deces la femei

de Cristina GHIOCA - mai 3 2024
Bolile cardiovasculare, principala cauză de deces la femei

Bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces la femei în Europa și în întreaga lume, arată date disponibile în prezent.

Anual, la nivel mondial, peste 17 milioane de persoane mor din cauza bolilor cardiovasculare. Potrivit statisticilor, bolile cardiovasculare omoară mai multe femei decât bărbați. Chiar și la femeile sub 65 de ani, numărul deceselor asociate acestor afecțiuni este de peste două ori mai mare decât cel corelat cancerului de sân.
Bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces la femei în Europa și în întreaga lume, a arătat dr. Iulia Kulcsar, la conferința „Sănătatea femeii – gender medicine”. 

Un studiu publicat în 2018, în Statele Unite, arăta că 48,4% dintre decesele cardiovasculare au fost înregistrate la femei. În plus, atacurile de cord la femei – care reprezintă o treime din toate decesele feminine la nivel global – , au un prognostic mai prost și o mortalitate mai mare decât la bărbați. În același 57,5% dintre decesele asociate accidentului vascular cerebral au fost la femei. În plus, femeile înregistrează un prognostic mai prost după STEMI (Infarctul miocardic cu supradenivelare de segment ST) decât bărbații.

Recuperarea cardiacă, o provocare

Recuperarea cardiacă, îndelung recomandată de specialiști, este și ea deficitară în cazul femeilor, comparativ cu bărbații. Potrivit statisticilor, după un eveniment cardiac, doar 38,5% dintre femei apelează la aceasta, comparativ cu 45% dintre bărbați. În plus, odată începută recuperarea, doar 64,2% dintre femei aderă la programul prescris, în comparație cu 68,6% dintre bărbați. 

Principalele motive pentru care femeile nu accesează serviciile de recuperare cardiacă sunt: lipsa recomandărilor medicale în acest sens, impresia greșită că nu au nevoie de aceasta, rolul și responsabilitățile familiale, lipsa timpului/programul profesional încărcat, lipsa motivației de a face exercițiile recomandate, distanța mare până la centrele de recuperare.

Factori de risc la femei

Unul dintre factorii majori de risc pentru bolile cardiovasculare la femei este hipertensiunea (HTA), a reamintit dr. Iulia Kulcsar. Potrivit CDC, peste 56 de milioane de femei din Statele Unite (44,3%) au HTA sau iau medicamente pentru tensiune arterială. Aceasta include aproape 1 din 5 femei de vârstă reproductivă. Deseori, hipertensiunea arterială este subdiagnosticată la femei, și, mai mult decât atât, mai puțin de una din patru își țin această afecțiune sub control. 

În plus, gravidele cu HTA au un risc de două ori mai mare de a dezvolta o afecțiune cardiacă mai târziu în viață, comparativ cu femeile însărcinate care nu au această afecțiune. Pe lângă HTA, există și alți factori care pun femeile la risc de a dezvolta afecțiuni cardiovasculare, a adăugat specialista. Între aceștia se numără un nivel crescut al LDL-colesterolului, fumatul, diabetul, excesul de greutate, dieta nesănătoasă, lipsa efortului fizic, abuzul de alcool și stresul sau depresia. 
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe