Newsflash
Știri

Bistriţa-Năsăud: jumătate din izvoarele publice nu au apă potabilă

de L. Budin - mar. 28 2024
Bistriţa-Năsăud: jumătate din izvoarele publice nu au apă potabilă

Jumătate din cele 30 de izvoare publice monitorizate de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bistriţa-Năsăud pe parcursul anului trecut nu aveau apă potabilă, primăriile fiind obligate să pună anunţuri de avertisment.

Niciuna din cele 20 de fântâni publice verificate de DSP nu a îndeplinit condiţiile de calitate, arată raportul asupra calităţii apei potabile publicat pe site-ul instituţiei.

La solicitarea Agerpres, DSP Bistriţa-Năsăud a menţionat că analizele de laborator au indicat că apa nu este potabilă la 15 izvoare publice din mediul rural: câte două în localităţile Căianu Mic, Cireşoaia, Urmeniş şi Valea Străjii - aceasta din urmă fiind o zonă de picnic cunoscută, situată la poalele Pasului Tihuţa - şi câte un izvor din localităţile Parva, Lunca Ilvei, Şanţ, Zagra, Budeşti, Buduş şi Lechinţa.

În privința fântânilor publice, cele mai multe din cele 20 găsite ca neconforme sunt situate în zona de câmpie şi de deal a judeţului. Primăriile au fost informate să afişeze, conform HGR 974/2014, înscrisul „apa nu este bună de băut” la fântânile şi izvoarele publice cu apă necorespunzătoare.

În judeţul Bistriţa-Năsăud există 42 de izvoare captate pe domeniul public şi 56 de fântâni publice.

În cursul anului trecut, DSP a efectuat peste 36.400 de analize ale apei furnizate populaţiei prin cele 24 de zone de aprovizionare, din care 34 au ieşit neconforme, deficienţele în tratare fiind remediate în maximum o săptămână de la constatarea lor. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe