Newsflash
Știri

Ziua Naţională pentru Adopţie: numărul copiilor adoptabili a crescut cu 35%

de L. Budin - iun. 2 2022
Ziua Naţională pentru Adopţie: numărul copiilor adoptabili a crescut cu 35%

La data de 2 iunie este marcată Ziua Naţională pentru Adopţie. Evenimentul anual are drept scop promovarea adopţiilor şi propunerea de soluţii pentru simplificarea procedurilor în domeniu.

Conform Agerpres, 11 parlamentari din întreg spectrul politic au iniţiat, în aprilie 2013, proiectul de lege privind instituirea acestei zile. Propunerea legislativă a fost adoptată de plenul Senatului la 29 octombrie 2013, şi de Camera Deputaţilor, for decizional, la 11 februarie 2014.

adoptie

Legea nr. 21/2014 privind instituirea Zilei Naţionale pentru Adopţie prevede ca autorităţile şi instituţiile publice, organismele neguvernamentale, reprezentanţele diplomatice ale României, precum şi alte instituţii româneşti din străinătate să organizeze programe şi manifestări de promovare a adopţiei dedicate acestei zile, activităţile urmând a fi coordonate de către Oficiul Român pentru Adopţii.

Potrivit datelor Autorităţii Naţionale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii, prezentate la 2 iunie 2021, cu prilejul unei dezbateri, numărul copiilor adoptabili a crescut cu 35% în primul trimestru al anului, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2020, ajungând la 4.249 la 31 martie 2021. A crescut, totodată, şi numărul familiilor atestate pentru adopţia naţională, acesta ajungând la 3.087, cu 30% mai mare faţă de primul trimestru din 2020.

Cel mai mare număr de copii adoptabili este reprezentat de băieţi. Datele arată că 1.319 copii au sub 6 ani, iar 2.930 au peste această vârstă. Majoritatea se află la asistenţi maternali, 613 sunt în servicii de tip rezidenţial, restul aflându-se în grija altor familii sau persoane, la tutori sau în plasament la rude până la gradul al IV-lea.

Deşi a crescut semnificativ faţă de anii anteriori, numărul copiilor adoptabili rămâne totuși foarte mic faţă de numărul total al copiilor aflaţi în sistemul de protecţie specială, care ajunge la 48.031, din care 36.159 se află la asistenţi maternali sau în servicii rezidenţiale, notează Agerpres.

Tratament biologic compensat pentru copiii și adolescenții cu dermatită atopică

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe