Newsflash
ACTUALITATE Știri

Vaccinurile, un aliat la intrarea în colectivitate

de Cristina GHIOCA - sept. 9 2024
Vaccinurile, un aliat la intrarea în colectivitate

În prima zi de grădiniță sau școală, ar fi bine ca toți copii să aibă efectuate vaccinurile specifice vârstei, cuprinse în Programul național de vaccinare.

Intrarea în colectivitate reprezintă un pas important pentru copii, dar și pentru părinți, deoarece vine cu o serie de schimbări în stilul de viață de până atunci, a amintit dr. Raluca Ghionaru, medic primar medicină de familie, și președinta Asociației Române pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie (AREPMF).  

„Dacă vorbim despre copiii de grădiniță, de cele mai multe ori, este primul lor contact cu colectivitatea. Și atunci înseamnă expunere față de un număr mult mai mare de germeni decât erau obișnuiți acasă. Înseamnă schimbarea ritmului de viață, a modului de alimentare, înseamnă despărțirea de părinți. (...) E foarte important să pregătim copilul pentru momentul de despărțire, pentru că acelea sunt momente dramatice, care produc o furtună emoțională”, a adăugat aceasta.  

În acest context, președinta AREPMF a menționat și importanța ca acești copii să fie vaccinați, conform schemei de vaccinare specifice , din Programul național de vaccinare: „Dacă nu le au (...) riscul este, pe de-o parte, pentru copilul nevaccinat, pentru că este expus unor boli care au potențial de a evolua sever, uneori cu deces. Și iată, avem câteva exemple: rujeola – tocmai am încheiat o epidemie care a avut și decese la copii; tusea convulsivă, care a avut foarte multe cazuri și unele dintre ele severe, cu internare, cu insuficiență respiratorie. De asemenea, există și riscul de a îmbolnăvi copii care nu se pot vaccina din diverse motive.”

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 150 de lei
  • Digital – 100 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe