Newsflash
CAMPANII

Vaccinarea pacienţilor cu boli cronice

de Dr. Dorica SĂNDUȚU - mai 15 2020
Vaccinarea pacienţilor cu boli cronice

Medicul de familie trebuie să-şi protejeze pacienţii cu patologie cronică împotriva bolilor prevenibile prin vaccinare. Pentru fiecare boală cronică, ghidurile recomandă o schemă de vaccinare în funcţie de vârsta şi patologia pacientului.

Campanie coordonată de dr. Gindrovel Dumitra, Grupul de  Vaccinologie al SNMF

shutterstock_1370301005Un mit frecvent întâlnit spune că vaccinurile se adresează doar persoanelor sănătoase. Această percepţie este profund greşită, deoarece tocmai pacienţii cu afecțiuni cronice sunt la risc în faţa bolilor infecţioase.

Vaccinându-i, îndepărtăm două pericole: decompensarea afecțiunii de bază, în caz de îmbolnăvire cu o boală prevenibilă prin vaccinare, şi formele evolutive grave ale bolii împotriva căreia vaccinăm.

Nu vă temeţi să vaccinaţi pacienţii cronici, aceasta fiind singura metodă de prevenţie a unor boli infecţioase, o „fereastră a oportunităţii spre profilaxie”.

Vaccinarea în patologia cronică: recomandări CDC1

  1. Boala pulmonară cronică obstructivă

- Vaccin gripal în fiecare an (această precizare e valabilă şi pentru celelalte boli cronice menţionate în continuare);

- Vaccin pneumococic conjugat 13 valent (PCV13) şi vaccin polizaharidic 23 valent (PPSV23) doar la pacienţii cu vârsta peste doi ani; la adulţi este necesară urmărirea cu atenție a recomandărilor ACIP (Advisory Committee on Immunization Practices) privind ordinea administrării, respectiv: PSV13, urmat de PPCV23 la interval de opt săptămâni; dacă PPCV23 e administrat primul, PCV13 se administrează după un interval de un an2;  la pacienţii care au trecut de vârsta de 65 de ani, se va repeta PPCV23 valent la fiecare cinci ani (aceste precizări fiind valabile şi în cazul celorlalte boli cronice menţionate în continuare);

- Tdap la fiecare zece ani3 (vaccin împotriva tetanusului, difteriei şi tusei convulsive; la pacienţii cu vârsta peste 14 ani, cu schema de vaccinare completă, această precizare fiind valabilă şi în cazul celorlalte boli menţionate în continuare);

- Vaccin varicelo-zosterian. În cazul în care pacientul este copil, acordaţi atenţie vaccinurilor din PNV (Programul Național de Vaccinare), asigurându-vă să fie schema completă, dar administraţi și vaccinuri suplimentare.

  1. Diabetul zaharat

- Vaccin gripal anual;

- Vaccin PCV13 şi PPSV23;

- Vaccin hepatitic B;

- Tdap;

- Vaccin varicelo-zosterian.

  1. Bolile cardiovasculare (BCV)

- Vaccin gripal anual;

- PCV13 şi PPSV23;

- Tdap;

- Vaccin varicelo-zosterian.

Studiile arată că pacienţii vaccinaţi împotriva gripei au risc mai mic de spitalizare şi deces prin decompensări cardiace. Pacienţii hipertensivi vaccinaţi au înregistrat mai puţine evenimente cardiovasculare în sezonul gripal.

Colaborați cu medicul cardiolog în supravegherea pacientului, consiliaţi pacientul la fiecare consultaţie, încurajaţi-l să accepte vaccinarea, accentuând beneficiile ei şi prezentând riscurile îmbolnăvirii de gripă.

În Anglia, Canada şi Statele Unite ale Americii e autorizat un vaccin gripal trivalent inactivat concentrat (high dose seasonal flu vaccine) recomandat persoanelor cu vârsta peste 65 ani, celor cu boli cardiovasculare şi pulmonare cronice.

  1. Boli cronice hepatice4

- Vaccin hepatitic A şi B – de rutină la pacienţii cu boală cronică hepatică (o suprainfecţie cu virus A sau B poate evolua cu forme fulminante de hepatită);

- Vaccin gripal;

- Tdap;

- Vaccin PCV13 şi PPSV23.

  1. Bolile cronice renale5

- Vaccin hepatitic B;

- Vaccin gripal (Atenţie, vaccinul viu atenuat este contraindicat acestor pacienţi!);

- Tdap, cu monitorizarea anticorpilor protectori (deoarece aceşti pacienţi pot necesita rapel la interval mai mic de 10 ani);

- Vaccin PCV13 şi PPSV23;

- Vaccin varicelo-zosterian.

În cazul vaccinului hepatitic B, acesta ar trebui administrat la toţi pacienţii care au risc de a necesita dializă. Anticorpii protectori au nivel mai ridicat dacă vaccinul este administrat înainte de a ajunge la stadiul de dializă. Monitorizaţi anticorpii şi faceţi rapelul dacă anticorpii scad sub 10 mlU/ml.

 Nu ar trebui să amânaţi sau să evitaţi vaccinarea antigripală la pacienții cu boli renale cronice deoarece, dacă se îmbolnăvesc de gripă, administrarea medicamentelor antivirale poate duce la afectarea şi mai accentuată a funcţiei renale, dozele terapeutice trebuie ajustate în funcţie de clearance, iar reacţiile adverse raportate sunt mai frecvente.

  1. Bolile autoimune

- Vaccin gripal (Atenţie, vaccinul viu atenuat nu este recomandat!);

- Vaccin PCV13 şi PPSV23;

- Vaccin hepatitic B, cu monitorizarea nivelului de anticorpi;

- Vaccin varicelo-zosterian, după evaluarea fiecărui caz în parte;

- Tdap.

Vulnerabilitatea faţă de bolile infecţioase este dată atât de răspunsul imun aberant al individului, cât şi de terapia imunosupresoare. Vaccinurile sunt unica soluţie împotriva bolilor infecţioase.

Chiar dacă ne-am aştepta la un nivel de anticorpi scăzut postvaccinal, studiile au arătat că titrul anticorpilor rezultaţi este suficient. În plus, trebuie să fiţi atenţi la riscul infecţios de două ori mai mare decât în restul populaţiei la cei care primesc terapie imunosupresoare6.

  1. Transplantul de organ

- Vaccin pneumococic;

- Vaccin gripal;

- Vaccin hepatitic B;

- Tdap;

- Vaccin împotriva Haemophilus influenzae (Hib);

- Vaccin polio inactivat (dacă e cazul, după o evaluare a fiecărui caz în parte);

- Vaccin varicelo-zosterian8.

Studiile arată că, din păcate, la aceşti pacienţi vaccinurile sunt recomandate mult mai rar decât ar fi necesar (sub-utilizate)7. Începeţi vaccinarea cât mai repede posibil în evoluţia unei boli care va necesita transplant. De asemenea, vaccinaţi şi familia / anturajul.

  1. Bolile neoplazice

- Vaccin gripal inactivat;

- Vaccin PCV13 şi PPSV23;

- Vaccin varicelo-zosterian;

- Tdap.

Vaccinul gripal inactivat poate fi administrat la un interval mai scurt de trei luni postchimioterapie dacă sezonul gripal a debutat sau dacă persoana nu a fost niciodată vaccinată antigripal. În acest ultim caz, e recomandat să îi administraţi două doze la interval de patru săptămâni, iar în anii următori va primi doar o doză anual.

Nu vă temeţi să vaccinaţi pacienţii oncologici, deoarece ei sunt foarte vulnerabili în faţa bolilor infecţioase. Mai degrabă, aveţi în vedere faptul că titrurile anticorpilor împotriva bolilor prevenibile prin vaccinare scad sub nivelul protector din cauza tratamentului antineoplazic, crescând riscul de îmbolnăvire sau evoluţie severă, ceea ce poate impune uneori întreruperea tratamentului specific.

Studiile confirmă siguranţa administrării şi beneficiile vaccinurilor la pacienţii oncologici9. Vaccinurile inactivate vor fi administrate la trei luni postchimioterapie. Dacă e necesară administrarea unor vaccinuri vii, aceasta se va face la șase luni după chimioterapie10.

  1. Asplenia chirurgicală11

La copii:

- Vaccin gripal (administraţi vaccinul cu atenţie, ca produsul vaccinal şi numărul de doze să fie corespunzătoare vârstei);

- Vaccin varicelic;

- Vaccin meningococic B şi vaccinul meningococic tetravalent A+ C+ W+ Y;

- Vaccin hepatitic A.

La adulţi:

- Vaccin gripal în fiecare an;

- Tdap;

- Vaccin împotriva Hib;

- PSV13, urmat de PPCV23;

- Vaccin meningococic;

- Vaccin varicelic (la pacienţii născuţi înainte de 1980) sau Vaccin varicelo-zosterian (la pacienţii cu vârsta peste 60 de ani).

Un studiu al CDC a arătat că majoritatea pacienţilor nu ştiu că au nevoie de vaccinuri şi la vârsta adultă, cu atât mai puţin atunci când suferă de boli cronice. Pe de altă parte, ghidurile internaţionale actuale specifică pentru fiecare categorie de pacienţi cronici care sunt vaccinurile recomandate.

Orice prezentare a pacientului la cabinet este un prilej să îi vorbiţi despre vaccinurile suplimentare şi beneficiile pe care le are dacă se vaccinează atât cu cele pe care le poate primi gratuit în cabinetul medicului de familie, cât și cu cele pe care le poate cumpăra din farmacie.

A fi medic sau asistent medical poate fi considerată o afecţiune cronică?

Datorită manifestărilor cronice de profesionalism, dedicaţie, empatie... Mi-am permis această glumă pentru a vă menţine în atenţie, ca încheiere, recomandările CDC (Centers for Disease Control and Prevention) pentru vaccinarea personalului medical12, respectiv:

- Vaccin gripal anual;

- Vaccin pneumococic;

- Tdap la fiecare zece ani;

- ROR (dacă nu există imunitate dovedită prin titrare de anticorpi, pentru toate cele trei boli, respectiv rujeolă-oreion-rubeolă);

- Hepatitic B;

- Meningococic;

- Vaccin varicelic (dacă nu există imunitate dovedită prin titrare de anticorpi);

- HPV.

Mesaj de luat acasă: nu vă temeţi să vaccinaţi, temeţi-vă de boli!


Notă autor:

Bibliografie
1. https://www.cdc.gov/vaccines/hcp/adults/for-patients/health-conditions.html
2. https://www.eu-patient.eu/globalassets/policy/vaccination/resources/background-report-vaccination-and-patients-with-chronic-conditions.pdf
3. https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/69/wr/mm6903a5.htm
4. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1365-2036.2004.01906.x
5. https://www.cdc.gov/vaccines/pubs/downloads/dialysis-guide-2012.pdf
6. https://academic.oup.com/cid/article/46/9/1459/330414
7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC164225/
8. https://acsjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/cncr.31909
9. https://www.medscape.com/viewarticle/898680
10.https://www.immune.org.nz/sites/default/files/resources/Written%20Resources/ProgrammePostChemoAdultImac20171030V01Final.pdf
11. https://www.cdc.gov/vaccines/adults/rec-vac/health-conditions/asplenia.html
12. https://www.cdc.gov/vaccines/adults/rec-vac/hcw.html

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe