Newsflash
Știri

Unul din trei români moare de o patologie cardiovasculară

de Dorina Novac - sept. 14 2022
Unul din trei români moare de o patologie cardiovasculară

În România se înregistrează de două ori mai multe decese prin infarct şi o patologie de trei ori mai crescută a bolilor cardiovasculare faţă de alte țări europene, a declarat Andrei Baciu.

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a precizat în cadrul unei mese rotunde organizate marţi, 13 septembrie, la Senatul României, că atitudinea oamenilor față de sănătate poate fi îmbunătățită prin campanii de educare și de informare, dar și printr-un proces de organizare.

masa rotunda caravana

„Una peste alta, acest domeniu, cumva, al prevenţiei, pornind de la o informare corectă, de la educaţie corectă, este singurul care poate nu a fost acoperit în ceea ce priveşte patologiile cardiovasculare, cum știm cu toții de fapt. Nu numai că unul din trei români moare de o patologie cardiovasculară, ci şi faptul că în România avem de două ori mai multe decese cauzate de infarct şi o patologie de trei ori mai crescută a bolilor cardiovasculare faţă de ce se întâmplă la nivel european”, a adăugat Andrei Baciu.

Citește și: Caravana „Sănătatea vine la tine”: 55 de persoane au aflat că sunt bolnave de diabet

De asemenea, dr. Streinu Cercel, preşedintele Comisiei de Sănătate a Senatului, a subliniat în cadrul evenimentului că și-ar dori o nouă lege a sănătății, deoarece lucrurile s-au modificat odată cu pandemia de COVID-19.

„În momentul de faţă nu mai seamănă nimic cu nimic. De foarte multă vreme spunem cu toţii că prevenţia este «waw» şi ca ea trebuie pusă pe primul plan. Din păcate, toată lumea trebuie să privească că această prevenţie necesită nişte fonduri şi ele trebuie alocate”, a declarat dr. Streinu Cercel.

Acesta a mai anunțat că marți, la comisie, s-a decis ca persoanele neasigurate să fie introduse în mod automat în programele de sănătate publică avizate. Astfel, cei cu virus hepatitic B şi C să fie automat trecuţi ca potențiali asiguraţi şi să-și primească medicaţia.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe