Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Un dispozitiv nou poate să măsoare glucoza, alcoolul și lactatul din sânge

de Florentina Ionescu - mai 16 2022
Un dispozitiv nou poate să măsoare glucoza, alcoolul și lactatul din sânge

Un dispozitiv ce poate fi purtat pe braț măsoară simultan valorile glucozei, alcoolului și ale lactatului din sânge.

Dispozitivul, care este încă un prototip, este descris ca având dimensiunea unor monezi puse unele peste altele, scrie newatlas.com. Pe lângă faptul că micul dispozitiv măsoară simultan glucoza, alcoolul și lactatul din sânge, el ar putea avea numeroase aplicații. 

dispozitiv glucoza, alcool, lactat in sange
Sursa foto: Laboratory for Nanobioelectronics / UC San Diego

Dispozitivul de tip „wearable” a fost creat de o echipă de ingineri de la Universitatea din California – San Diego și a fost bazat pe cercetări anterioare. Prototipul de forma și grosimea monezilor este alcătuit din două secțiuni.

Partea de jos reprezintă o zonă de microace (de unică folosință este această arie), fiecare dintre ele având ca dimensiuni aproximativ o cincime din grosimea unui fir de păr uman. Atunci când întregul dispozitiv este plasat pe piele, acele mici ace penetrează straturile superioare ale pielii, fără durere, intrând în contact cu lichidul interstițial care se află în jurul celulelor pielii. Concentrațiile substanțelor chimice din acel fluid interstițial corespund celor din sânge.

Partea de sus este o „casetă” reutilizabilă care include părțile electronice ale dispozitivului – cum ar fi baterial, senzorii electrici, un microprocesor și un modul Bluetooth. „Caseta” și segmentul format din microace rămân aproape întotdeauna unite sau îmbinate, cu excepția situației când segmentul cu ace este îndepărtat și înlocuit cu un nou set.

Există anumite enzime pe vârfurile acelor microscopice, dar nu toate aceste ace au aceleași enzime – unele dintre ele reacționează cu glucoza din lichidul interstițial, pe când alte enzime reacționează cu alcoolul și cu lactatul. În toate cazurile, reacția produce un mic curent electric, iar puterea lui variază odată cu nivelul de substanțe chimice detectate în lichidul interstițial. Prin urmare, prin analizarea anumitor ace care eliberează un curent electric – și la ce putere – este posibil să se determine cât de multă glucoză, cât de mult alcool și cât de mult lactat se află în momentul acela în fluxul sangvin. Această informație este transmisă fără fir către o aplicație, pe un telefon inteligent, unde este apoi afișată pe ecran.

Capacitatea dispozitivului de a măsura glucoza din sânge ar fi cu siguranță utilă persoanelor cu diabet, în vreme ce nivelul de alcool din sânge, afișat în timp real, ar putea oferi utilizatorilor o metodă obiectivă de a ști dacă au consumat prea multe băuturi alcoolice. În plus, persoanele cu diabet zaharat ar putea verifica ambele valori (ale glucozei serice și a concentrației de alcool în sânge), întrucât consumul de alcool poate să scadă valorile glucemiei, existând astfel risc de hipoglicemie.

Pe de altă parte, monitorizarea valorilor de lactat ar putea ajuta atleții să știe cât de multă oboseală există la nivelul mușchilor lor. Și, desigur, această informație ar putea fi de asemenea utilă persoanelor cu diabet, întrucât activitatea fizică afectează capacitatea corpului uman de a regla glucoza din sânge.

Ce arată testele 

În cadrul unui test menit să verifice această nouă tehnologie, cinci voluntari au purtat dispozitivul pe antebraț în timp ce au luat masa, au băut un pahar cu vin și au făcut exerciții fizice. S-a descoperit că valorile „citite” ale glucozei, alcoolului și lactatului din sânge au fost apropiate de valorile obținute cu un glocometru disponibil în comerț, cu un etilotest și cu măsurătorile obținute în laborator ale lactatului din sânge.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe