Newsflash
Știri

UMF-urile din țară susțin crearea rețelei naţionale de spitale universitare

de L. Budin - mar. 13 2023
UMF-urile din țară susțin crearea rețelei naţionale de spitale universitare

Universitățile de Medicină și Farmacie tradiționale, unite într-o voce comună în Alianța G6-UMF, au subliniat, la Guvern, necesitatea creării unei rețele naționale de spitale universitare.

Ideea este susținută de rectorul Universităţii de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, care consideră că o astfel de rețea ar avea numeroase beneficii atât pentru pacienți, cât și pentru sistemul de sănătate în ansamblu, se arată într-un comunicat al universității ieșene. 

spital_CF-Cj

În ultimii ani, sistemul medical din România a suferit numeroase schimbări și reforme, dar încă există multe probleme care trebuie abordate și rezolvate. Una dintre aceste probleme este lipsa spitalelor universitare în România, o situație care se deosebește de cea din alte țări europene, unde spitalele universitare sunt considerate cele mai importante centre medicale, de înaltă calitate. Un argument puternic în sprijinul acestei afirmații: în clasificarea mondială a spitalelor - World's Best Hospitals 2022, primele 25 de spitale din Europa sunt universitare”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.

Aceste spitale sunt afiliate universităților și sunt implicate în cercetare și educație medicală, pe lângă furnizarea de servicii medicale de înaltă calitate.

Spitalele universitare sunt dotate cu echipamente moderne, dispun de resurse financiare și tehnologice pentru cercetare și inovare, precum și de personal medical bine pregătit și specializat în diferite domenii. Pacienții care sunt tratați într-un spital universitar beneficiază de îngrijirea unui personal medical bine pregătit, care are o experiență vastă în tratarea diferitelor afecțiuni”, explică rectorul UMF Iași.

Preluarea Spitalului CFR din Iași și transformarea lui într-un spital universitar reprezintă o oportunitate pentru UMF Iași și pentru întreaga comunitate din regiune.

La rândul lor, reprezentanții UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca susțin inițiativa de înființare a unei astfel de rețele, se arată într-un comunicat al universității clujene.

Decizia Ministerului Transporturilor și Infrastructurii de a face transferul celor 15 spitale aflate în subordinea sa la universitățile de medicină și farmacie și la autoritățile locale reprezintă o oportunitate de a crea o rețea națională de spitale universitare, precum cele care există deja în toate sistemele medicale performante din întreaga lume, se subliniază.

Universităţile de Medicină şi Farmacie din cadrul Alianţei Universitare G6-UMF, prin parteneriatul dezvoltat cu Ministerul Sănătăţii pentru dezvoltarea Strategiei de resurse umane în sănătate şi pentru creşterea calităţii serviciilor medicale, își pot asuma misiunea de a contribui la consolidarea și dezvoltarea capacității de pregătire profesională a resursei umane și de tratament al pacienților din aceste unități sanitare. 

Avantajele integrării şcolilor de medicină cu spitalele universitare sunt de natură interdisciplinară şi scolastică, prin acces facil la experţi din toate domeniile, atât clinice, cât şi din disciplinele fundamentale. Peste tot în lume, spitalul universitar este furnizor de servicii medicale de înaltă calitate, este locul unde se formează studenţii şi medicii rezidenţi, unde se supraspecializează medicii, este spaţiul ideal pentru cercetare medicală, pentru studiu, inovație şi progres”, a declarat prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca.

Dezvoltarea reţelei ar reprezenta un proiect important pentru viitorul medicinei româneşti. Astăzi, spitalele trebuie să facă față optim la nevoile și provocările existente - după cum s-a putut observa în perioada pandemiei -  și trebuie să fie suficient de bine organizare și flexibile încât să poată face față și la potențiale provocări noi. Acest lucru înseamnă înseamnă și flexibilitate din perspectiva spațiilor disponibile și cu dotările tehnice corespunzătoare, cât și din perspectiva personalului calificat, la pregătirea căruia universitățile de medicină și farmacie vor avea un rol important.

Preluarea Spitalului Clinic C.F. din Cluj-Napoca și transformarea lui într-un spital universitar reprezintă o oportunitate pentru UMF „Iuliu Hațieganu” și pentru întreaga comunitate din regiunea Transilvaniei, se mai arată.

Prin transformarea Spitalului Clinic C.F. într-un spital universitar, actul medical va fi perfecționat prin expertiza cadrelor didactice și cercetătorilor din cadrul Universității de Medicină și Farmacie «Iuliu Hațieganu» Cluj-Napoca. În ceea ce privește colaborarea universității noastre cu acest spital în formarea studenților, acest lucru va fi extins și îmbunătățit. Un număr mult mai mare de studenți vor putea dobândi experiență și abilități practice într-un mediu profesional de înaltă performanță. De asemenea, un astfel de spital universitar ar putea servi ca centru de cercetare medicală, oferind cercetătorilor oportunități de a studia și de a dezvolta noi metode de tratament și tehnologii medicale”, a explicat prof. dr. Anca Dana Buzoianu.

Și rectorul Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş, profesor doctor Leonard Azamfirei, subliniază că este nevoie de o astfel de reţea naţională.

În toată lumea, performanţa medicală de vârf se face mai ales în spitalele universitare, fără ca această afirmaţie să diminueze în vreun fel importanţa activităţii medicale din celelalte spitale publice sau private, care are însă o orientare mai ales comunitară, cu adevărat necesară de altfel, la fiecare nivel sau uneori chiar de rentabilitate imediată, cu referinţă, mai ales la serviciile medicale private”, a arătat dr. Leonard Azamfirei pe Facebook.

Într-o postare pe pagina de Facebook a UMFCD, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București, prof. univ. dr. Viorel Jinga, consideră că dezvoltarea unei astfel de rețele naționale reprezintă un pas important pentru îmbunătățirea sistemului public de sănătate din România. 

UMFCD susţine transformarea unor spitale în unităţi sanitare universitare

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe