Newsflash
Știri

Traseu denumit „Promenada inimilor”, inaugurat la Arad

de Dorina Novac - mai 5 2023
Traseu denumit „Promenada inimilor”, inaugurat la Arad

Cu ocazia Zilei Mondiale a Inimii, joi, 4 mai, la Arad a fost inaugurată Promenada inimilor, un traseu amenajat pe malul Mureșului pe o distanță de aproximativ 3 kilometri.

„De Ziua Națională a Inimii, la Arad a fost inaugurată Promenada inimilor, un traseu amenajat pe malul Mureșului pe o distanță de aproximativ 3 kilometri (între Parcul Mihai Eminescu și Biserica Maranata), recomandat a fi parcurs zilnic cu scopul prevenirii bolilor cardiovasculare. Inițiativa aparține Colegiului Medicilor-Filiala Arad și s-a materializat în urma parteneriatului cu Primăria Municipiului Arad”, se arată într-un comunicat

Promenada inimilor are la bază conceptul gândit de Societatea de Cardiologie Irlandeză cea care recomandă ca traseul de 3 km să fie parcurs în maxim 30 de minute, pentru a avea rezultate eficiente. 

„Este încă o modalitate prin care încercăm să promovăm mișcarea mai ales că azi este Ziua Mondială a Inimii. Este o inițiativă la care Primăria a venit cu inima deschisă, tocmai pentru că ne dorim ca lumea să facă mai multă mișcare. Este un traseu accesibil, propus, nu impus. Important este să faci mișcare, să parcurgi câțiva kilometri într-un interval de timp nu foarte strâns pentru că dincolo de frumusețea zonei și aerul curat, important este să ne păstrăm sănătatea, să nu ajungem prin spitale. De aceea încurajez pe toată lumea să încerce traseul. Le mulțumesc domnilor doctor pentru inițiativă și pentru că sunt alături de arădeni”, a declarat primarul municipiului Arad, Călin Bibarț. 

Adina Pop Moldovan, medic primar cardiolog, le recomandă arădenilor să meargă cât mai mult pe jos, indiferent de vârstă, și îi invită să încerce și traseul.

 „Mersul pe jos face picior frumos, iar pentru oamenii în etate este foarte util pentru că, pe lângă sănătatea inimii, favorizează acel uns al articulațiilor, pentru coxartroze, pentru gonartroze. Efortul fizic, moderat, regulat, este foarte importat: scade obezitatea, deci scădem inclusiv riscurile cardiovasculare. Având în vedere faptul că afecțiunile cardiovasculare sunt cele mai frecvente la ora actuală ca și patologie, acțiunea aceasta profilactică de mișcare este de bun augur”, a punctat președintele Colegiului Medicilor-Filiala Arad, Mircea Țandrău.

Potrivit medicului Adrian Dărăbanțiu, acest traseu se bazează pe principiul celor 30 de minute de mișcare zilnică, cinci zile pe săptămână, care ar trebui să fie permanentă, nu ocazională. 

„Bolile cardiovasculare sunt la ora actuală prima cauză de deces atât pe plan mondial cât și în România și ar trebui aplicat conceptul de a preveni bolile și de a preveni agravarea celor existente. Se știe că cel mai ieftin tratament este prevenția. La ora actuală pe plan mondial, iar România nu face excepție, la fiecare 30 de minute un pacient suferă un infarct. Cred că este mai benefic să ne plimbăm 30 de minute, 5 zile pe săptămână, decât să facem un infarct. Sperăm să fie parcurs zilnic de cât mai muți arădeni în ideea de nu ajuge la spital și nici măcar în cabinetele medicilor”, a subliniat dr. Adrian Dărăbanțiu.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe