Newsflash
Internaționale

Test pentru diagnosticul bolii Parkinson

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - dec. 24 2021
Test pentru diagnosticul bolii Parkinson

Cercetătorii de la Centrul pentru Boala Parkinson de la Universitatea Oxford cu care ar putea stabili diagnosticul acestei boli încă din stadiile incipiente.

      Cercetătorii de la Centrul pentru Boala Parkinson de la Universitatea Oxford au evaluat o metodă foarte sensibilă, denumită a-synuclein real-time quaking-induced conversion (aSyn-RT-QuIC), folosită pentru a identifica acumularea alfa sinucleinei în lichidul cerebrospinal la pacienţii cu boală Parkinson. Cu ajutorul acestui test, specialiștii ar putea stabili diagnosticul încă din stadiile incipiente ale bolii.

        Alfa-sinucleina se acumulează la nivel cerebral sub forma corpilor Lewy la pacienţii cu boală Parkinson și anumite tipuri de demenţă. Aceste acumulări determină distrugerea neuronilor producători de dopamină, cauzând efectele motorii specifice bolii Parkinson. Testul menţionat mai sus a demonstrat 89% sensibilitate și 96% specificitate și a putut distinge pacienţii cu boală Parkinson de cei cu atrofie sistemică multiplă sau cu tremor esenţial. De asemenea, acesta poate identifica și diferite subtipuri clinice de boală Parkinson. Momentan, nu există niciun test molecular pentru această boală, diagnosticul fiind stabilit de medicul neurolog pe baza unei combinaţii de simptome (tremor, rigiditate, afectarea echilibrului etc.). Însă în multe cazuri, aceste simptome se suprapun cu cele din alte afecţiuni, mai ales în stadiile incipiente, când simptomele sunt subtile, instalarea lor făcându-se gradual.

 


Notă autor:

https://www.ox.ac.uk/news/2021-12-14-protein-test-could-lead-earlier-and-better-diagnosis-parkinson-s

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe