Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Senzor pentru bandajul compresiv

de Alexandra NISTOROIU - iun. 14 2016
Senzor pentru bandajul compresiv
     Un mic senzor, menit să asigure compresia corectă în timpul intervențiilor chirurgicale, ar putea reduce incidența trombozei venoase profunde și a embolismului pulmonar. Prototipul dispozitivului menit să măsoare și să aplice presiunea corectă este dezvoltat în prezent de cercetători din Adelaide (Australia). Dispozitivul de compresie pneumatică intermitentă (foto) este acum inteligent prin includerea unui mic senzor – o bandă ce se așază între pielea pacientului și mecanismul de compresie pneumatică, pentru a monitoriza presiunea aplicată pe picior în timpul operației.
     Compresia pneumatică intermitentă este o metodă deja intrată în uz pentru prevenția trombozei venoase profunde în timpul și după intervențiile chirurgicale. Presiunile fluctuante pe care le aplică aparatul ajută la promovarea circulației venoase și a drenajului limfatic, protejând astfel împotriva trombozei venoase profunde. Problema însă este că până în prezent nu există niciun instrument pentru a măsura ușor presiunea exactă necesară pentru a maximiza eficiența procedeului, după cum explică profesorul de bioinginerie medicală John Arkwright, de la Universitatea Flinders. Anul trecut, acesta a înființat o companie pentru a comercializa un cateter cu fibră optică, sensibil la presiune, dezvoltat pentru a înregistra presiunea la diverse niveluri ale tubului digestiv. Aceeași tehnologie și-a găsit aplicații cu totul insolite, fiind utilizată pentru determinarea presiunii din sistemele hidraulice ale submarinelor.
     Pentru pacienții care suferă o intervenție din sfera chirurgiei generale fără profilaxia trombozei venoase profunde, incidența acestei complicații variază între 15 și 30%, evoluția către deces (prin embolie pulmonară) fiind înregistrată la până la 0,9% din pacienți. Profilaxia reduce de zece ori riscul producerii trombozei venoase profunde, până la aproximativ 3%. Pentru inovația propusă de echipa din Australia urmează efectuarea unei serii de studii clinice care să confirme ipoteza că aplicarea presiunii corecte influențează, pe termen lung, incidența trombozei venoase profunde. O altă posibilă utilizare a senzorului ar fi la educarea asistenților și infirmierilor, pentru a aplica presiunea corectă la realizarea de bandaje ale membrelor.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe