Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta

Căutare:

Căutare:

Acasă  »  LIFESTYLE  »  Hi-tech & Gadgets

Registrul Național de Transplant face raportări europene

Viața Medicală
Dorina Novac luni, 27 ianuarie 2020, ora 09:08

Registrul Național de Transplant (RNT) conține 25 de unități sanitare acreditate și face raportări către foruri europene. Către EUROCET, România raportează 100% din datele activității pentru reproducere umană asistată medical.

Înființat în anul 2009, prin ord. ministrului Sănătății nr. 477/2009, Registrul Național de Transplant reprezintă un sistem informatic unic integrat de înregistrare şi colectare de date cu caracter personal şi medical a bolnavilor ce au ca indicaţie procedura de transplant, precum şi a celor care au beneficiat de o procedură de transplant.

Ioana Rugescu, biolog, secretar al Asociației Embriologilor și reprezentant al ESHRE în România, a precizat, în cadrul conferinței–dezbatere „Împreună pentru o experiență mai bună a cuplului infertil în timpul tratamentului de reproducere asistată”, organizată de Societatea de Obstetrică şi Ginecologie din România că „accesul în interiorul registrului poate fi făcut doar de persoanele desemnate; persoane nominalizare prin ordin de ministru”

Clinicile înregistrate în RNT

În prezent, pentru partea de celulă reproductivă și embriotransfer, Registrul Național de Transplant conține 25 de unități sanitare acreditate, din care o unitate în curs de reacreditare și urmează a fi adaugată o unitate sanitară acreditată, dar care nu are încă persoana desemnată RNT nominalizată prin ordin de ministru.

Ioana Rugescu
Ioana Rugescu / Sursă imagine: eshre.eu


Datele prezentate, potrivit dnei. Ioana Rugescu, reprezintă doar femei unice transplantate cu celule reproductive. „Practic, nu avem altfel de date, deoarece prin legislația României, ordinul 477/2009, acestea sunt datele care se înregistrează în registrul național de transplant”, a mai spus secretarul Asociației Embriologilor dinRomânia, însă monitorizarea activității de reproducere umană asistată se realizează prin intermediul datelor colectate de la unitățile sanitare acreditate bianual.

Registrul ESHRE

De asemenea, Registrul Național de Transplant face raportări către foruri europene. Unul dintre ele este Societatea Europeană pentru Reproducere Umană şi Embriologie (ESHRE). „La acest moment, România raportează, în mod voluntar, datele pe care le colectează prin Asociatia Embriologilor AER, încă din 2008. Aceste raportări, însă, vor deveni obligatorii, datorita cooperarii dintre EUROCET si ESHRE”, a spus dna. Ioana Rugescu.

Registrul ESHRE se bazează pe câteva principii: cantitate, disponibilitate, eficacitate și siguranță. Iar în prezent acoperă 80% din țările europene. Parțial raportează datele a 24 de țări, dintre care și România. Iar către EUROCET România raportează 100% din datele activității pentru reproducere umană asistată medical.

Etichete: ESHRE Registrul Național de Transplant clinici

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 200 de lei
• Digital – 129 lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC