Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Diagnosticul rapid al infecțiilor nosocomiale

de Alexandra NISTOROIU - iul. 7 2016
Diagnosticul rapid al infecțiilor nosocomiale
     În medie, un pacient din 25 spitalizați contractează o infecție nosocomială. Infecțiile asociate îngrijirilor de sănătate constituie o povară importantă pentru sistemele de sănătate: spitalizări prelungite, dizabilitate pe termen lung, decese în multe cazuri. Deși culturile bacteriene constituie standardul de aur pentru diagnosticul clinic, acestea au dezavantajul că necesită un timp lung de procesare (până la câteva zile) și o serie de costuri asociate resurselor umane și echipamentelor specializate. Tehnicile avansate de diagnostic i-ar putea ajuta pe clinicieni să determine mai rapid tratamentul cel mai eficient pentru fiecare caz, reducând astfel administrarea antibioticelor cu spectru larg. O echipă de la Universitatea Harvard a publicat*, recent, în revista Science Advances, conceptul unui sistem integrat de diagnostic prin polarizarea anizotropiei (PAD) pentru detectarea rapidă a patogenilor din infecțiile nosocomiale (anizotropia este proprietatea de a prezenta caracteristici fizice variate în funcție de direcția de măsurare și de observare).
     Sistemul PAD detectează modificări ale anizotropiei cu fluorescență, pe baza cărora recunoaște acizii nucleici bacterieni. Timpul de prelucrare este scurt (două ore) și metoda se poate aplica direct la patul bolnavului. Detectarea acizilor nucleici bacterieni se face pe baza proporțiilor detectate, independent de intensitatea fluorescenței, ceea ce face ca testul să nu fie influențat semnificativ de factorii de mediu. Dispozitivul PAD propriu-zis este compact și conține un cartuș de unică folosință pentru prepararea probei. Cercetătorii au optimizat testarea astfel încât pot fi efectuate atât amplificarea, cât și detectarea acizilor nucleici fără pași suplimentari de curățare, iar protocolul de testare integrează și controlul contaminării. În plus, există deja o bibliotecă de secvențe bacteriene specifice, caracteristice pentru speciile patogene, pentru rezistența microbiană și pentru virulență.
     În studiul care demonstrează validitatea conceptului au fost detectați clinic patogenii relevanți pentru infecțiile nosocomiale Gram-negativi (Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Acinetobacter baumannii, Pseudomonas aeruginosa), dar și Gram-pozitivi (Staphylococcus aureus).
     Creatorii PAD cred că acesta ar putea fi un instrument valoros pentru testarea rapidă și accesibilă a infecțiilor nosocomiale. O concluzie plauzibilă, având în vedere că, în acest prim studiu, acuratețea metodei de diagnostic a fost comparabilă cu a culturii bacteriene, iar rezultatele au fost obținute mult mai rapid decât în cazul metodei clasice.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sistemul PAD: A. Testul propriu-zis – bacteriile sunt lizate și se extrage ARN total; după amplificarea prin PCR în timp real, probele sunt incubate cu secvențele de detecție și raportare; anizotropia în fluorescență a probei este apoi măsurată; B. Fotografia unui cartuș de extracție ARN din plastic, de unică folosință; dispozitivul are o cameră de extracție umplută cu mărgele foarte mici, din sticlă (detaliu); C. Fotografia unui sistem portabil de detecție a anizotropiei în fluorescență; patru cuburi optice pot fi conectate la o bază electronică; D. Măsurătoarea PAD este controlată printr-o aplicație de pe telefonul mobil, creată special în acest scop; dispozitivul PAD și telefonul mobil comunică prin Bluetooth
© Park et al., Science Advances
 

 

 
 
 
 
 

*Park KS et al. Rapid identification of health care-associated infections with an integrated fluorescence anisotropy system. Sci Adv. 2016 May 6;2(5):e1600300.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe