Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Diagnostice telefonate

de Stud. Andra-Elena DUMITRANA - mar. 11 2016
Diagnostice telefonate
     Lipoedemul este o afecțiune frecvent confundată cu limfedemul sau, mai grav, cu kilogramele în plus și, prin urmare, este adesea diagnosticată târziu. Lipoedemul progresează tipic către creșterea anormală a numărului de celule adipoase, în special la nivelul membrelor inferioare, astfel că pacienții ajung să aibă un aspect disproporționat. Într-un studiu realizat de asociația Lipoedema UK în 2014, 78% din pacienții diagnosticați au afirmat că primele simptome au apărut la vârste de 18–25 de ani, dar diagnosticul corect a fost pus la acea vârstă doar pentru 7% din ei. Se apreciază că 11% din populația feminină suferă de lipoedem.
     O posibilă soluție pentru această comunitate vine de la o echipă multidisciplinară din Adelaide (Australia de Sud), care a îmbunătățit un angiosterometru manual (aparat ce măsoară cu acuratețe rezistența capilarelor), deja citat în literatură, pentru diagnosticul precoce al lipoedemului. În lipoedem, totul începe de la o formare defectuoasă a microcirculației, ceea ce duce la o funcționare anormală. Profesorul Neil Piller, directorul unității de cercetare a limfedemului de la Universitatea Flinders, a fost cel care s-a adresat departamentului de inginerie biomedicală din universitate în vederea creării unui dispozitiv automat de sucțiune cu scopul de a diagnostica lipoedemul. A rezultat o metodă de diagnostic bazată pe o mică pompă automată ce produce presiune negativă pe piele timp de 30 de secunde. În acest timp, o aplicație pentru mobil filmează și fotografiază, dezvăluind modificările culorii pielii, semn posibil al afectării vasculare.
     „Ne-am uitat la înregistrări și fotografii, ca să vedem cât de importante sunt modificările culorii pielii. Cineva fără lipoedem nu va avea modificări, pe când un pacient cu microcirculația afectată va avea. Știm de mult timp că persoanele cu lipoedem se învinețesc mai ușor și asta din cauza structurii sărace a microcirculației, așa că, dacă putem detecta asta din timp, îi putem ajuta pe pacienți să își consolideze aceste vase și totodată le putem face recomandări în privința dietei“, a declarat profesorul Piller pentru The Lead.
     Momentan, unitatea de cercetare a limfedemului din Adelaide conduce un studiu-pilot, în care compară modificările de la nivel cutanat la pacienții cu lipoedem diagnosticat clinic cu cele ale pacienților cu limfedem și cele ale celor fără niciuna dintre aceste două afecțiuni.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe