Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta

Căutare:

Căutare:

Acasă  »  LIFESTYLE  »  Hi-tech & Gadgets

Detecția rapidă a HPV în salivă

Viața Medicală
Dr. Mădălina Badea vineri, 17 ianuarie 2020

Detecția HPV-16, una dintre tulpinile cu cel mai mare potențial oncogen, implicată inclusiv în apariția cancerelor orofaringiene, ar putea fi realizată de la nivelul salivei

poza 3O tehnică nouă permite izolarea bioparticulelor din fluidele complexe, prin metode acustice. Prin intermediul ei se pot izola preferențial un număr mare de exozomi salivari ce conțin biomarkeri ai acestui virus, sporind astfel șansele de diagnostic. Ipoteza a fost testată prin analiza salivei a zece voluntari diagnosticați prin metode convenționale cu această tulpină*.

Izolarea exozomilor în salivă a fost concordantă cu rezultatele metodelor convenționale în 80% dintre cazuri. Astfel, prin depistarea HPV în salivă și, ulterior, prin aplicarea testelor imunocitodiagnostice, metoda permite identificarea riscului de transformare malignă spre cancere din sfera orofaringiană.

Alte avantaje ale metodei includ detecția automată, rapidă, în sub cinci minute, la un cost relativ scăzut. Este adecvat ca test rapid de diagnostic în mediul clinic, nefiind influențat de variațiile de vâscozitate ale salivei sau de modul de recoltare.

 

 

 

* Bibliografie: https://jmd.amjpathol.org/article/S1525-1578(19)30395-2/fulltext

Etichete: hpv test saliva testare hpv

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 200 de lei
• Digital – 129 lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC