Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Brățara care îi ajută pe pacienții cu epilepsie

de Florentina Ionescu - feb. 6 2020
Brățara care îi ajută pe pacienții cu epilepsie

Antreprenorii tunisieni au creat un dispozitiv inteligent prin care prietenii și familia pacientului cu epilepsie sunt alertați că a această persoană a avut o criză.

Ziua Internațională a Epilepsiei (care anul acesta are loc în data de 10 februarie) este o inițiativă comună a Biroului Internațional pentru Epilepstie (IBE) și a Ligii Internaționale de luptă Împotriva Epilepsiei (ILAE).

epilepsie bratara inteligenta

Potrivit www.epilepsy.org, Ziua Internațională a Epilepsiei este un eveniment special, prin care se dorește creșterea gradului de conștientizare asupra aceste patologii, în peste 120 de țări, în fiecare an. Astfel, anual, în cea de-a doua zi de luni din februarie, se organizează evenimente pentru a aduce în prim plan problemele cu care se confruntă persoanele cu epilepsie, familiile lor și cei care îngrijesc acești pacienți.

Brățară inteligentă pentru persoanele cu epilepsie

Pacienții cu această boală se află zilnic în fața unui potențial pericol, ei pot oricând să aibă o criză epileptică fatală, influențată de mulți factori în momentul în care are loc. Impredictibilitatea bolii face ca acest control asupra ei să fie greu de exercitat, iar un răspuns rapid din partea aparținătorilor este vital.

Câțiva antreprenori din Tunisia au creat o brățară de ultimă generație care în mod automat alertează prietenii și familia că tocmai a avut loc o criză epileptică la persoana diagnosticată cu epilepsie.

„De regulă, persoanele care au crize epileptice nu știu când va apărea una, așa că am vrut să folosim tehnologia pentru a crea o soluție”, a explicat Haroun Moula, cofondatorul Epilert, creată în Tunisia.

bratara epilepsie

Sora unui alt cofondator suferă de epilepsie și tocmai din acest motiv, tinerii au fost inspirați să treacă la fapte. Împreună, ei au lansat Epilert la jumătatea anului 2017, cu doar câteva sute de dolari.

Haroun Moula spune, potrivit www.wamda.com, că prima lor provocare a fost să îi facă pe ingineri să înțeleagă backgroundul medical și științific al epilepsiei, pentru că doar așa puteau înțelege mai bine această boală, astfel încât să poată crea o soluție optimă. Cercetările lor i-au dus pe tineri în direcția unei decizii simple: crearea unei brățări inteligente, deoarece este un dispozitiv ușor de purtat și de folosit, iar purtarea gadgetului nu produce stigmatizarea pacientului.

Cum funcționează brățara inteligentă pentru epileptici

Brățara Epilert monitorizează bătăile inimii pacientului, temperatura, activitatea neurologică și alte informații fiziologice. Dispozitivul va recunoaște că persoana care poartă brățara are o criză în decurs de 30 de secunde de la debut, contactând automat aparținătorii persoanei, care sunt înregistrați pe contul aplicației Epilert.

Brățara le va oferi informații numeroase aparținătorilor, cum ar fi severitatea crizei epileptice, care este măsurată de regulă în funcție de durata ei, precum și localizarea exactă a pacientului. Alertele pot fi primite fie prin SMS, fie prin apel telefonic automat.

În plus, brățara, care se sincronizează cu smartphonul celui care o poartă prin Bluetooth, poate prezice momentul în care o criză epileptică va urma să aibă loc.


Notă autor:

Sursa foto: pixabay.com și wamda.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe