Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Beneficiile tehnologiei blockchain în industria medicală

de Dorina Novac - ian. 23 2020
Beneficiile tehnologiei blockchain în industria medicală

Utilizată frecvent în domeniul financiar, tehnologia blockchain este folosită și în domeniul sănătății pentru îmbunătățirea securității datelor medicale ale pacienților.

Un blockchain (în traducere, lanț de blocuri), este o bază de date în continuă creștere, în cadrul căreia înregistrările sunt organizate în blocuri, care sunt legate și securizate cu ajutorul criptografiei. Prin design, blockchainurile sunt rezistente la modificarea datelor.

Potrivit Wikipedia, Blockchain este un registru transparent și distribuit care poate înregistra tranzacții între două părți în mod eficient, verificabil și permanent.

De obicei, un blockchain este administrat de o rețea colectivă. Dacă unul dintre participanții din rețea modifică o informație, ceilalți deținători sunt informați. Iar odată înregistrate, datele din orice bloc de date nu pot fi modificate fără acordul majoritar al participanților din rețea, scrie Le Figaro.

Utilizată în domeniul sănătății, tehnologia blockchain ar putea contribui, de exemplu, la eliminarea temerilor legate de apariția pe piață a produselor farmaceutice noi. Astfel, medicamentele pot fi observate, evaluate și gestionate pentru a preveni utilizarea abuzivă sau alte contradicții.

De asemenea, tehnologia blockchain permite regruparea într-un singur loc a tuturor datelor medicale ale pacientului. Astfel, doar pacientul vede conținutul documentelor. Și tot el decide cu cine împărtășește aceste informații.

Potrivit Le Figaro, Estonia foloseşte o tehnologie similară pentru dosarele medicale ale pacienţilor.

Primul blockchain a fost creat în anul 2008, iar un an mai târziu a apărut moneda virtuală Bitcoin, care este cea mai cunoscută și folosită monedă digitală.


Notă autor:

Sursă imagine: pixabay

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe