Newsflash
Cultură

Târguri de Crăciun din Europa

de Dr. Olivia SGARBURĂ - dec. 28 2011
Târguri de Crăciun din Europa

   A mai rămas puţin până la sărbători. Dacă aveţi câteva zile libere la sfârşit de an, vă faceţi probabil planuri. Poate că în acest an aţi hotărât să faceţi un Crăciun altfel decât tradiţional, călătorind. Iată câteva informaţii despre cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa. S-ar putea să influenţeze alegerea destinaţiei…

   Imaginea de târg de Crăciun s-a încetăţenit într-atât în inconştientul nostru colectiv, cu aroma de scorţişoară şi gustul de vin fiert, încât avem senzaţia că târgul de Crăciun exista dintotdeauna, laolaltă cu bradul sau cu moşul. Se pare că pieţele de Crăciun au apărut în Evul Mediu, în Germania, şi de acolo s-au extins în tot restul Europei. Printre primele târguri de Crăciun cunoscute este cel de la Dresda, din 1434. De aici provin şi denumirile germanice, mai cunoscute: Christkindlmarkt, Christkindlesmarkt, Christkindlmarket (Târgul copilului Isus) sau Weihnachtsmark. Se pare că târgul de la Bautzen, nu departe de Dresda, este menţionat pentru prima dată în 1384, iar cel de la Viena – în 1294. Tradiţia s-a extins rapid în ţările germanice şi nu numai. Astăzi, cele mai cunoscute târguri de Crăciun sunt la Viena, Berlin, Dresda, Strasbourg, Bruxelles…

   La Viena, târgul este organizat în piaţa Primăriei, întotdeauna somptuos decorată şi inundată de lumini. Se pot bea vin fiert şi punci, se pot mânca tot felul de bunătăţi autohtone şi se pot achiziţiona decoraţiuni de Crăciun sau produse tradiţionale. Târgul de Crăciun din Salzburg încearcă să egaleze celebritatea celui din Viena.

   La Berlin, nu există un singur târg de Crăciun, ci… 50, amplasate în diferite pieţe ale oraşului. Gendarmenmarkt este, probabil, printre cele mai fascinante amplasamente. În Germania, târgurile din Nürnberg şi Dresda atrag aproximativ două milioane de vizitatori, cel din Stuttgart – trei, iar cel din Dortmund, organizat în jurul unui brad înalt de 45 de metri, are peste 300 de standuri şi este, de asemenea, printre cele mai extinse din Europa.

   La Strasbourg, se organizează, probabil, târgul de Crăciun cel mai celebru din Franţa şi cu o tradiţie impresionantă, de la 1570 până astăzi. Este organizat în piaţa Catedralei supranumite La Flèche, deoarece are un singur turn. Aromele bucătăriei alsaciene inundă piaţa. Târgul de Crăciun de la Paris este recent, în acest an urmând să aibă loc abia a cincea ediţie. Cu toate acestea, decorul feeric de pe Champs-Élysées, între Rond Point şi Place de la Concorde, şi delicatesele expuse, îl transformă într-un eveniment.

   În Belgia, trei târguri de Crăciun sunt reprezentative. Cel din Bruxelles, numit Plaisirs d’hiver (Plăceri de iarnă), se organizează în inima oraşului, în Grand Place. Bineînţeles că gaufres şi fondu de ciocolată cu fructe de la Godiva, Leonidas sau Jeff de Bruges sunt dulciurile care fac deliciul vizitatorilor. Satul de Crăciun din inima Liège-ului şi târgul de Crăciun din Bruges sunt destinaţii cel puţin la fel de fermecătoare pentru cei care se află în Belgia în luna decembrie.

   În Marea Britanie, se organizează astfel de evenimente la Leeds, Londra şi Lincoln. Acesta din urmă atrage 250.000 de vizitatori la târgul organizat de 29 de ani în centrul istoric, între catedrală şi castel. Concertele în aer liber, de rock şi muzică clasică, animă atmosfera în care se comercializează, ca şi în celelalte locuri, decoraţiuni de Crăciun, obiecte artizanale şi… gustări delicioase.    Daca v-aţi hotărât să rămâneţi alături de familie, pe meleagurile natale, e bine să ştiţi că şi în România puteţi asista, în preajma Crăciunului, la astfel de festivităţi. La Sibiu, târgul datează din 2007 şi se organizează în Piaţa Mică/Piaţa Mare. În afară de bunătăţile aferente, se pot achiziţiona produse tradiţionale româneşti şi piese de artizanat. La Bucureşti, mai timidul târg din Cişmigiu propune fermecătoare concerte de colinde, patinaj pe lac, apoi o degustare de turtă dulce şi vin cald. Dacă vă doriţi un târg gastronomic, el există. Muzeul Ţăranului Român îl organizează în sâmbetele şi duminicile lunii decembrie, fie la sediul său, fie la piaţa George Coşbuc – şi e bine să îl frecventaţi, pregătiţi de cumpărături „bio“: tobă şi alte preparate de porc, sarmale proaspete, kürtos-kalács aburinzi, prăjituri făcute în casă îşi vor revendica dreptul de a se afla pe masa dumneavoastră de Crăciun.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe