Newsflash
Internaționale

SUA: a fost detectată o bacterie care provoacă o boală infecţioasă gravă

de L. Budin - iul. 28 2022
SUA: a fost detectată o bacterie care provoacă o boală infecţioasă gravă

Autorităţile americane i-au alertat pe medicii din întreaga ţară, cerându-le să urmărească simptomele bolii la pacienți.

Autorităţile sanitare americane au anunţat că mai multe eşantioane de sol şi de apă prelevate din statul Mississippi conţin o bacterie care provoacă o boală rară, dar foarte gravă, denumită melioidoză, informează AFP și Agerpres.

cercetare_virus

Autorităţile americane i-au alertat pe medicii din întreaga ţară, cerându-le să urmărească apariția simptomelor acestei boli în rândul unor pacienţi.

Două persoane care trăiesc în sudul Statelor Unite, în regiunea Golfului Mexic, au contractat separat boala în 2020 şi 2022, obligând Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) să realizeze prelevări din locuinţele celor doi pacienţi și din proximitate.

Trei eşantioane, prelevate din sol şi din apă, s-au dovedit pozitive la bacteria saprofită gram-negativă Burkholderia pseudomallei.

Specialiştii CDC consideră totuși că riscul pentru populaţia generală rămâne foarte scăzut. Ei desfășoară în această perioadă o anchetă, pentru a determina cât de mult s-a răspândit această bacterie în mediul înconjurător.

Melioidoza se manifestă prin febră, dureri articulare şi cefalee. Boala poate să cauzeze pneumonii, abcese şi infecţii. La nivel mondial, melioidoza are o rată de mortalitate ridicată, care variază între 10% şi 50% din cazurile diagnosticate.

Medicii americani le-au recomandat persoanelor vulnerabile care locuiesc în statul Mississippi să îşi protejeze plăgile şi să poarte cizme şi mănuşi impermeabile atunci când lucrează în grădină.

Aproximativ 12 cazuri de melioidoză sunt diagnosticate în fiecare an în Statele Unite, cele mai multe la persoane care au călătorit în ţări în care această bacterie este endemică, mai ales în regiunile tropicale.

Primăria din New York cere OMS să redenumească variola maimuţei

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe