Newsflash
Știri

Studiu: românii, reticenți în privința obligativității vaccinării anti-COVID

de L. Budin - mar. 4 2022
Studiu: românii, reticenți în privința obligativității vaccinării anti-COVID

Un studiu Ipsos, desfășurat recent în rândul cetățenilor din 30 de state, arată că România este una dintre cele mai reticente ţări în ceea ce priveşte obligativitatea vaccinării împotriva COVID-19.

Un nou sondaj realizat de Ipsos pentru Forumul Economic Mondial în rândul a peste 20.000 de adulți din 30 de țări arată că 71% din adulții intervievați nu se așteaptă ca răspândirea coronavirusului să înceteze vreodată, se arată într-un comunicat.

Majoritatea adulților din fiecare țară – de la 51% în China până la 85% în Olanda – sunt de acord că răspândirea SARS-CoV-2 nu va putea fi oprită deplin niciodată, indiferent de măsurile luate.

oameni-masca-strada

Oamenii consideră că virusul se va răspândi în continuare, iar această părere este mai frecventă în special în țările cu venituri mari din Nordul Europei, America de Nord și Asia-Pacific.

Țările care consideră că răspândirea virusului va continua sunt în general țări cu o rată ridicată de vaccinare, țări care s-au confruntat cu creșteri masive de cazuri COVID-19 în valul Omicron, chiar dacă rata de vaccinare depășea 70%, se arată în sondaj.

Iohannis: starea de alertă nu se mai prelungește după 8 martie

România înregistrează scoruri sub media globală: 58% din români cred că răspândirea coronavirusului nu va înceta, în timp ce aproape o treime (29%) cred că răspândirea se va opri. În China, 51% din respondenţi cred că virusul va continua să se răspândească, în timp ce 44% sunt de părere opusă.

În toate cele 30 de țări participante la studiu, 63% din respondenți susțin „vaccinarea anti-COVID obligatorie pentru oricine este eligibil”, în timp ce 32% se opun, iar 5% nu știu ce să răspundă.

Vaccinarea obligatorie este susținută în special de țările emergente din Asia și America Latină, în frunte cu India (89%), Peru (86%), Mexic (84%). Ţările unde majoritatea se opune vaccinării obligatorii sunt: România (57%), Ungaria (54%), Rusia (53%), Statele Unite (51%) și Olanda (51%).

În România, principalele segmente demografice care se opun vaccinării obligatorii a celor eligibili sunt femeile (63%) și persoanele de 35-49 ani (72%).

 Se știe, din alte studii desfăşurate de Ipsos, că femeile și persoanele tinere au fost mai reticente la imunizarea anti-COVID-19 încă de la apariția vaccinurilor, din diverse motive. Principalele cauze sunt frica (teama de reacții adverse, potențiale efecte secundare pe termen lung având în vedere lansarea foarte rapidă a vaccinului pe piață), lipsa de încredere în eficiența vaccinului (de exemplu, faptul că o persoană poate să contracteze virusul chiar dacă este vaccinată), precum și speranța că, în rândul celor mai tineri sau fără afecțiuni cronice, COVID-19 se va manifesta sub forme ușoare.

Studiul a investigat mai multe scenarii privind obligativitatea vaccinării, cum ar fi obligativitatea certificatului verde pentru toți adulții cu vârsta peste 18 ani, respectiv peste 50 de ani, pentru participarea la evenimente și manifestări sportive, pentru călătorii, însă scorurile nu sunt cu mult diferite față de atitudinea privind obligativitatea vaccinării persoanelor eligibile.

România se situează mult sub media globală, fiind una dintre cele mai reticente țări privind vaccinarea obligatorie, indiferent de situația evaluată, se mai arată în cercetare.

Această atitudine este în strânsă legătură cu comportamentul românilor: rata de vaccinare cu ambele doze se păstrează încă la un nivel scăzut (42%), cu mult sub țările Uniunii Europene (72%), se arată în studiu. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe