Newsflash
Internaționale

Studiu: bărbații îmbătrânesc mai repede ca femeile

de L. Budin - oct. 18 2022
Studiu: bărbații îmbătrânesc mai repede ca femeile

Cercetători finlandezi au măsurat vârsta biologică a bărbaților și a femeilor și au arătat că, la 50 de ani, bărbații erau, din punct de vedere biologic, mai bătrâni decât femeile născute la aceeași dată.

Echipa de cercetători de la Universitatea din Jyväskylä, Finlanda, consideră că descoperit de ce speranța de viață a femeilor e mai mare decât cea a bărbaților, informează publicația Top Santé.

mana-in-mana

 După ce au studiat și comparat vârsta cronologică și cea biologică (dată de vârsta celulelor) pentru peste 2.240 de subiecți – inclusiv perechi de gemeni de sex diferit -, au constatat că, spre deosebire de femei, bărbații erau mai bătrâni din punct de vedere biologic și că îmbătrânirea debuta de la vârsta de 21 de ani, pentru a accelera progresiv.

Studiul a fost publicat în The Journals of Gerontology.

În vederea realizării studiului, cercetătorii au împărțit voluntarii în două grupe de vârstă: 21-42 de ani și 50-76 de ani. Au format și o grupă alcătuită din perechi de gemeni de sexe diferite, cu vârste între 21 și 30 de ani.

Studiul ADN-ului subiecților a permis calculul accelerației vârstei epigenetice, ca măsură a vârstei biologice.

Pentru grupa 21-42 de ani, vârsta biologică a bărbaților era superioară cu 1,2 ani celei a reprezentantelor de sex feminin. Această diferență s-a accentuat pe măsură trecerii timpului, iar pentru grupa 50-76 de ani, vârsta biologică a bărbaților era superioară cu 4,3 ani.

Pentru oamenii de știință finlandezi, faptul că subiecții de sex masculin îmbătrânesc mai repede decât cei de sex feminin este dat, în parte, de indicele de masă corporală (bărbații având tendința de a fi, în mai mare măsură, supraponderali, comparativ cu femeile) și de tabagism (bărbații încă numără mai mulți fumători decât femeile).

Dar diferența se poate explica și prin „factori genetici și fiziologici”, precum și prin rezistența sporită la stresul oxidativ dată de nivelul de estrogen, la femei, a explicat dr. Anna Kankaanpää, principalul autor al studiului.

Mamografii și ecografii mamare gratuite la Complexul Multifuncțional Caraiman

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe