Newsflash
Știri

Studiu APAA, de Săptămâna conștientizării importanței donării de plasmă

de L. Budin - oct. 4 2022
Studiu APAA, de Săptămâna conștientizării importanței donării de plasmă

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (APAA) a comandat realizarea unui studiu la nivelul comunității medicale, pentru a sonda situația din teren privind administrarea de imunoglobuline.

În perioada 3 – 7 octombrie, se desfășoară pe plan mondial  „Săptămâna dedicată conștientizării importanței  donării de plasmă”. Au loc mai multe evenimente cu scopul de a evidenția importanța plasmei în dezvoltarea de medicamente care pot reprezenta unica șansă la viață pentru cei care suferă de afecțiuni precum imunodeficiențele primare și secundare, neuropatii, hemofilie sau boli rare, se arată într-un comunicat. 

donare-plasma

În acest context, Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (APAA) a comandat realizarea unui studiu la nivelul comunității medicale, pentru a sonda situația din teren privind administrarea de imunoglobuline, cunoștințele privind importanța colectării de plasmă, accesul pacienților la produse derivate din plasmă conform standardului de îngrijire sau aplicarea ghidurilor europene în domeniu.

Rezultatele studiului oferă câteva date relevante:

 • 42,4% din respondenți au apreciat ca fiind foarte gravă situația privind disponibilitatea imunoglobulinelor;
 • În ceea ce privește referința clinică pentru administrare (documentele la care se raportează comunitatea medicală pentru a administra tratamentele), 67,6% au menționat Ghidurile Europene, 55,4% Programul național, iar 43,2% Protocolul CNAS;
 • 3 din 5 din pacienți (59,4%) au o stare de sănătate deteriorată semnificativ din cauza dificultăților de administrare a imunoglobulinelor (59,4%);
 • Referitor la cauzele care determină dificultățile de administrare imunoglobulinelor, 62,5% au menționat indisponibilitatea produselor pe piața națională, 21,3% indisponibilitatea produselor pe piața internațională, 8,8% fondurile insuficiente pentru achiziție la nivelul spitalelor și 5,9% lipsa dorinței la nivelul conducerii spitalelor de a asigura stocuri;
 • În peste două treimi din cazuri, pacienții au primit tratament în doze mai mici decât necesar: astfel, 36% au primit o doză mai mică, la 7,4% a fost scurtată durata de administrare, la 11,9% s-a mărit intervalul de timp, iar la 11% s-a administrat plasmă ca substitut la imunoglobuline;
 • 88,2% din respondenți indică colectarea de plasma prin fracționare ca soluție pentru creșterea accesului pacienților la imunoglobuline.

Rezultatele studiului APAA ne arată că este nevoie în primul rând de îndrumare și educație atât în rândul comunității medicale, cât și al pacienților privind situația imunoglobulinelor, specificul acestora, modul de administrare și proveniența lor. Totodată, o altă nevoie care reiese din această cercetare este dezvoltarea la nivel național a unui Ghid privind administrarea imunoglobulinelor, armonizat cu prevederilor ghidurilor europene. Accesul restrâns la imunoglobuline este cauzat de indisponibilitatea produselor pe piață, corelat cu probleme de finanțare și achiziție deficitară de produse de către spitale”, a spus Rozalina Lăpădatu, președinte al APAA.

Faptul că medicii administrează pacienților tratament subdozat ridică două probleme: lipsa de acces la tratament și afptul că nu se cunoaște necesarul real de imunoglobuline, consideră Otilia Stângă, președintele Asociației Române a Pacienților cu Imunodeficiențe Primare (ARPID).

Propunem așadar două soluții: dezvoltarea la nivel național a unui mecanism de colectare de plasmă prin metoda fracționării și registre electronice de pacienți care ne-ar oferi o imagine reală a nevoii clinice de produse”, a adăugat Otilia Stângă. 

România solicită ajutorul UE pentru tratarea pacienților cu variola maimuței

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!

 • Tipărit + digital – 249 de lei
 • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

 • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
 • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
 • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
 • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe