Newsflash
Știri

Ziua mondială fără tutun, marcată astăzi

de Dorina Novac - mai 31 2021
Ziua mondială fără tutun, marcată astăzi

În fiecare an, la data de 31 mai, este marcată Ziua mondială fără tutun, la iniţiativa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Cu ocazia Zilei Mondiale fără tutun, Societatea Română de Pneumologie a transmis un mesaj despre efectele nocive ale produselor din tutun, și în egală măsură, ale fumatului pasiv.

ziua mondiala fara tutun

„Cu toate că vedeta ultimului an a fost pandemia generată de virusul COVID-19, fumatul a fost și rămâne, din păcate, o problemă majoră de sănătate publică. Astfel, și în acest an, pe data de 31 mai, Organizația Mondială a Sănătății celebrează Ziua mondială fără tutun. Cu acest prilej sunt reamintite efectele nocive ale produselor din tutun și, în egală măsură, ale fumatului pasiv”, au precizat reprezentanții Societății Române de Pneumologie.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că, la nivel global, numărul fumătorilor va crește de la 1,1 miliarde de fumători zilnici la 1,3 miliarde în 2025.

În urma numeroaselor campanii și politici de încurajare a renunțării la fumat, ponderea fumătorilor din țările dezvoltate a scăzut. Statisticile spun că în prezent 80% dintre fumători trăiesc în țările cu venituri mici și mijlocii, adevărate piețe ale comercializării intensive de tutun.

„Se apreciază că, anual, tutunul este «ucigașul silențios» a peste 8 milioane de fumători. La nivel mondial, aproximativ 780 de milioane de oameni afirmă că vor să renunțe la consumul de tutun, dar doar 30% dintre aceștia au acces la instrumentele care îi pot ajuta să facă acest lucru”, se arată într-un comunicat.

Campanie globală

În 2021, OMS lansează, cu ocazia Zilei mondiale fără tutun, o campanie globală, care se va desfășura pe tot parcursul anului și care este reprezentată de sloganul „Câștigi renunțând”.

Începutul campaniei a fost marcat de o provocare inițiată de OMS pe WhatsApp și intitulată „Peste 100 de motive pentru a renunța la tutun”. Aceasta vine în sprijinul a milioane de fumători care au fost determinați să renunțe la tutun, în contextul pandemiei de COVID-19.

„Această campanie își propune să contribuie la crearea unui mediu sănătos, care să descurajeze consumul de tutun, în contextul unor politici solide în acest sens. De asemenea, creșterea accesului pacienților la serviciile de sprijin în vederea renunțării și conștientizarea tacticilor industriei tutunului sunt alte două obiective majore ale campaniei”, se mai arată în comunicat.

Prof. dr. Florin Mihălţan, membru al Coaliţiei „România Respiră”, afirmă că la începutul acestui an OMS a lansat un raport științific conform căruia fumătorii prezintă un risc mai mare de a dezvolta forme severe de boală și de a deceda din cauza infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Organizația Mondială a Sănătății va dezvolta comunități digitale menite să îi sprijine pe toți cei care doresc să renunțe la consumul de tutun, însă atenția se va îndrepta cu precădere asupra țărilor în curs de dezvoltare, unde se găsesc majoritatea consumatorilor de tutun din lume.

„Ne dorim ca toate serviciile medicale disponibile din România să evidențieze beneficiile renunțării la fumat și să sporească folosirea tuturor mijloacelor menite să ajute persoanele care doresc să renunțe la consumul de tutun” a afirmat și prof. dr. Roxana Nemeş, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe