Newsflash
Știri

Ziua mondială de luptă împotriva TB

Ziua mondială de luptă împotriva TB

Se tem americanii de tuberculoza din România?

 

   Tuberculoza va rămâne o prioritate în politicile viitoare ale Ministerului Sănătăţii, după cum a precizat recent şi dr. Adrian Pană, secretar de stat în MS, într-o conferinţă de presă privind eforturile de a ţine sub control tuberculoza în România. Evenimentul, organizat de ambasada SUA la Bucureşti, alături de Comandamentul european al forţelor armate ale SUA (EUCOM), Centrul de monitorizare medicală al forţelor armate ale SUA (AFHSC) şi ministerele Sănătăţii şi Apărării din România, a găzduit, vreme de trei zile, peste 100 de experţi internaţionali în domeniul tuberculozei (TB), care au discutat despre eforturile de prevenire a bolii şi educare a cetăţenilor, cele mai noi variante de monitorizare şi tratament, actualele lipsuri ale programului anti-TB şi continuarea tratamentului de către pacienţii din România. Discursuri au susţinut gen. bg. dr. Mihai-Marius Mureşan, şeful Direcţiei medicale din Ministerul Apărării Naţionale, col. dr. John Mitchell, medic şef EUCOM, şi Duane C. Butcher, însărcinatul interimar cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti. Invitat de onoare a fost dr. Jennifer Furin, de la Universitatea Case Western Reserve din Cleveland.
   România este ţara cu cea mai mare incidenţă a tuberculozei din Uniunea Europeană; numărul românilor cu forme de TB rezistente la tratament este şi ea în creştere. Anul trecut, prin Programul naţional de control al tuberculozei, România a alocat, din bugetul de stat, un milion de euro pentru tratarea cazurilor de TB-MDR, iar prin proiectele Fondului Global, încă peste două milioane de euro, spunea dr. Gilda Popescu, coordonatorul naţional al PNCT. Pentru anul acesta, se estimează un buget de cinci milioane de euro, care s-ar adăuga unui grant, aflat deja în derulare din ianuarie 2013, în valoare de 3,1 milioane euro, bani destinaţi nu numai tratamentelor, ci şi diagnosticării rapide a rezistenţei multidrog. Ţara noastră va primi, începând cu luna aprilie a acestui an, prin proiectele Fondului Global, două echipamente destinate detecţiei rapide a chimiorezistenţei, care vor fi repartizate laboratoarelor de referinţă din Bucureşti şi Cluj.
   Duane C. Butcher susţine că sprijinul pe care ţara sa îl oferă României în lupta împotriva TB constituie o prioritate a ambasadei şi a celor de la EUCOM. De altfel, mai spune aceasta, în 2012, guvernul amercian ar fi contribuit cu peste 1,3 milioane de dolari la consolidarea serviciilor medicale din România.
   „Această conferinţă este un exemplu de abordare multiinstituţională, care implică întreaga societate, întrucât am adus laolaltă specialişti în domeniu din ambele ţări, pentru a găsi modalităţi de a reduce efectele TB în România“, a declarat medicul John Mitchell. Potrivit specialiştilor americani, AFHSC furnizează informaţii medicale, în baza cărora se pot lua măsuri pentru a promova, menţine şi îmbunătăţi starea de sănătate a perso­nalului militar al SUA şi al aliaţilor săi. Ca parte a misiunii sale, centrul finanţează şi organizarea de conferinţe medicale, în cooperare cu comandamentele de luptă întrunite în vederea îmbunătăţirii capacităţii naţiunilor partenere de a elabora planuri, de a identifica şi de a acţiona în situaţii de urgenţă şi a promovării cooperării regionale.
   Practic, potrivit dr. Gilda Popescu, americanii ar fi fost interesaţi să vadă dacă, în cazul în care personalul lor s-ar îmbolnăvi în ţara noastră, cunoscută fiind incidenţa TB chimiosensibilă şi MDR, ar fi posibile diagnosticul şi tratamentul în România.

 

Dan Dumitru MIHALACHE

 

 

Încă o problemă

 

   Ziua mondială de luptă împotriva TB a fost marcată printr-o conferinţă, desfăşurată la Institutul de Pneumologie „Marius Nasta“ Bucureşti. Eveni­mentul, moderat de prof. dr. Constantin Marica, pre­şedintele Secţiunii de tuberculoză a Societăţii Române de Pneumologie (SRP), a reunit specialişti în domeniu, reprezentanţi ai asociaţiilor de pacienţi, mass-media. Au luat cuvântul prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele SRP, prof. dr. Ioan Cordoş, managerul Institutului, dr. Adrian Pană, secretar de stat în MS, Rodica Nassar, preşedinta Comisiei de sănătate şi familie din Camera Deputaţilor, dr. Adrian Călugăru, director executiv DSP Bucureşti, prof. asoc. dr. Emilia Crişan, directorul medical al Institutului. Dr. Gilda Popescu, coordonator tehnic naţional al Programului naţional de control al tuberculozei, a prezentat situaţia actuală a TB la noi, succesele, provocările, precum şi perspectivele programului. Vorbitorii au subliniat faptul că tuberculoza reprezintă o importantă problemă de sănătate publică în România, ce necesită campanii de informare şi conştientizare a populaţiei, un efort coordonat al specialiştilor, dar şi alocarea de fonduri suplimentare pentru prevenţie, diagnostic şi terapie.

 

TBC?

 

   O nouă campanie de informare, iniţiată de Asociaţia Română a Bolnavilor de Tuberculoză (ARB-TB), în colaborare cu Universitur şi în parteneriat cu Biciclop şi Carusel, a fost lansată la 24 martie a.c., de Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei. Biciclişti voluntari, membri ARB-TB, s-au plimbat prin parcurile Izvor şi Cişmigiu din Bucureşti, purtând tricouri inscripţionate „TB C?“ şi măşti medicale. Ei au oferit trecătorilor interesaţi informaţii despre boală, îndemnuri la solidaritate şi implicare, dar şi încurajări pentru un stil de viaţă sănătos.
   În amfiteatrul Facultăţii de Geografie din cadrul Universităţii Bucureşti, au avut loc apoi discuţii pe tema Zilei, împreună cu studenţi, profesori, cadre medicale, reprezentanţi ai presei. La finalul întâlnirii, au fost prezentate testimoniale ale unor foşti pacienţi de tuberculoză.

Dr. Maria DRAGOTĂ

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe