Newsflash
Știri

Ziua mondială de luptă împotriva hepatitei

de - aug. 19 2013
Ziua mondială de luptă împotriva hepatitei
În întreaga lume, la 28 iulie, este marcată Ziua mondială a hepatitei, un eveniment anual care focalizează asupra factorilor de risc, prevenţiei şi controlului hepatitelor virale.
Prima celebrare a unei zile internaţionale privind hepatita a fost organizată de Alianţa Mondială pentru Hepatită (WHA) la 19 mai 2008. În urma succesului acestei iniţiative, Adunarea Mondială a Sănătăţii din mai 2010 a stabilit ca 28 iulie să fie celebrată în fiecare an drept Ziua mondială a hepatitei.

Hepatitele în lume

Alianţa Mondială a Hepatitei atrage atenţia, cu ocazia Zilei mondiale a hepatitei, asupra incidenţei şi gravităţii acestei afecţiuni, precum şi asupra importanţei prevenţiei prin vaccinare. Pe plan mondial, hepatita reprezintă o problemă importantă de sănătate publică, ea putând determina forme severe cu evoluţie spre deces. Cu toate acestea, „este o infecţie care poate fi prevenită prin vaccinare“.
Există mai multe tipuri de hepatită, denumite în funcţie de tipul de virus care o produce. Două dintre cele mai comune tipuri sunt hepatita cu virus A şi hepatita cu virus B. În prezent, la nivel mondial, anual se înregistrează aproximativ 1,4 milioane de cazuri de hepatită A, conform datelor OMS. În acelaşi timp, experţii OMS estimează că circa 600.000 de oameni îşi pierd viaţa anual din cauza complicaţiilor infecţiei cronice cu virusul hepatitei B (cancer hepatic, ciroză hepatică).
În România, potrivit Raportului bolilor transmisibile pentru anul 2011 al INSP, numai în 2011 au fost raportate două cazuri de hetatită B, respectiv, 11,6 cazuri de hepatită A la suta de mii de locuitori. În 2012, cele mai multe cazuri de hepatită acută cu VHB s-au observat la persoanele cu vârste cuprinse între 25 şi 34 de ani (27%), categorie urmată îndeaproape de cea a tinerilor între 20 şi 24 de ani. În ceea ce priveşte numărul de persoane infectate cu virusul hepatitei B, potrivit Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor, România ocupă locul doi în Europa, prevalenţa portajului de AgHBs fiind estimată la 4–6% din populaţia generală, ceea ce înseamnă peste un milion de persoane infectate.

Acţiuni dedicate, în România

În România, această zi a fost marcată prin acţiuni întreprinse de asociaţiile de pacienţi cu afecţiuni hepatice, pentru conştientizarea pericolului pe care aceste afecţiuni le reprezintă pentru sănătatea publică. Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO), de exemplu, a organizat joi, 25 iulie a.c., o conferinţa de presă, la Institutul de Boli Infecţioase „Prof. dr. Matei Balş“ (INBI), Bucureşti, unde au fost prezentate acţiunile pe care APAH-RO urma să le desfăşoare în mai multe zone din ţară şi străinătate la 28 iulie a.c., în cadrul celor iniţiate la nivel global de Alianţa Mondială pentru Hepatită. În acest an, spune Marinela Debu, preşedinta asociaţiei, se doreşte doborârea recordului înregistrat în 2012 în Guinness Book, în urma manifestărilor simultane derulate în 27 de ţări de pe cinci continente, printre care şi România.
S-a mai anunţat, în cadrul conferinţei, şi lansarea unei campanii de conştientizare a pericolului de răspândire a virusurilor hepatitice în rândul persoanelor private de libertate, proiect derulat în parteneriat cu Administraţia Naţională a Penitenciarelor.
Gheorghe Ionescu, preşedintele Sano-Hep România, spune că pentru asociaţia pe care o conduce, această zi a reprezentat un bun prilej de bilanţ al activităţilor pe care asociaţia, prin filialele sale, le desfăşoară în sprijinul persoanelor cu hepatita B şi C, publicului general şi autorităţilor pentru reducerea impactului acestor afecţiuni la nivelul sistemului de sănătate din Romania.
Tema din acest an a Zilei mondială a hepatitei – „Nu vezi nimic rău, Nu auzi nimic rău, Nu vorbeşti nimic rău“ (See No Evil, Hear No Evil, Speak No Evil) – încearcă să arate că hepatita este o boală ignorată la nivel mondial. (Dan Dumitru Mihalache)

Raport global OMS

   Cu prilejul Zilei mondiale a hepatitei, Organizaţia Mondială a Sănătăţii cere guvernelor să acţioneze împotriva celor cinci virusuri hepatitice care pot cauza infecţii hepatice severe, ce conduc la 1,4 milioane de decese anual, precum şi la boli cronice şi debilitante (cancer hepatic, ciroză).
   OMS a dat publicităţii primul raport global privind prevenţia şi controlul hepatitei virale, ce cuprinde 126 de ţări. Acesta a identificat succesele, dar şi deficienţele la nivel naţional în implementarea a patru domenii prioritare: creşterea conştientizării; date bazate pe dovezi pentru acţiune; prevenirea transmiterii; screening, îngrijire şi tratament. Datele arată că 37% din ţări au strategii naţionale pentru hepatitele virale şi că sunt necesare mai multe eforturi pentru tratament. 82% din ele au stabilit programe de supraveghere a hepatitei, dar doar jumătate includ monitorizarea hepatitei B şi C, responsabile de cele mai severe îmbolnăviri şi decese.
   În iunie 2013, OMS a lansat Global Hepatitis Network, ce sprijină planificarea şi implementarea planurilor şi programelor privind hepatitele virale. (Dr. Maria Dragotă)

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe