Newsflash
Știri

Ziua mondială de luptă împotriva cancerului ovarian, marcată astăzi

de Dorina Novac - mai 8 2020
Ziua mondială de luptă împotriva cancerului ovarian, marcată astăzi

În fiecare an, în România, 1.800 de femei sunt diagnosticate anual cu cancer ovarian, iar peste jumătate dintre ele pierd lupta cu boala, potrivit datelor Globocan (Global Cancer Observatory).

Ziua mondială de luptă împotriva cancerului ovarian este marcată pe 8 mai, o zi a anului prin care se urmăreşte informarea şi educarea populaţiei cu privire la această boală, şi mai ales asupra simptomelor care pot fi confundate cu schimbări cauzate de înaintarea în vârstă, de schimbarea metabolismului, sau de alimentația greșită. 

ziua mondiala cancer ovarian

Despre simptomele cancerului ovarian a vorbit conf. dr. Dana Lucia Stănculeanu, medic primar Oncologie Medicală la Institutul Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu”, într-o transmisie live organizată de Pacientul 2.0. Potrivit ei, simptomele bolii sunt nespecifice, ceea ce o face dificil de diagnosticat.

„În primul rând trebuie să cunoaștem simptomele, să ne gândim că dacă am avut pe cineva în familie cu un diagnostic de cancer ovarian, atunci cu certitudine trebuie să mergem mai des la medic, să încercăm să vedem dacă suntem în permanență sănătoase. (...) Nu există o simptomatologie clasică. Simptomatologia este polimorfă, însă prezența și consultul ginecologic sunt cele mai frecvente lucruri pe care ar trebui să le facă o femeie,” spune conf. dr. Dana Lucia Stănculeanu.

Astfel, medicul a amintit că prezența antecedentelor personale de cancer ovarian ar trebui să trimită pacienta cât mai repede la medic. De asemenea, aceasta menționează faptul că boala apare după vârsta de 50 de ani.

„Este o boală care acționează interabdominal, simptomatologia este diversă și atunci pacientele pot să vină cu diverse dureri: lombare, abdominale, pot să apară o grămadă de manifestări gastrointestinale care să aducă în discuție că ai ceva care ține de abdomen. Pot să apară scurgeri vaginale, scurgeri care să nu fie întâlnite. De asemenea, pot să apară probleme în timpul vieții sexuale și chiar scăderea în greutate. Tot felul de manifestări care nu sunt specifice, dar te pot trimite cu gândul să mergi la medic. Ca să nu mai discutăm că, în mod normal, o femeie ar trebui să meargă la un consult ginecologic în mod regulat”, a precizat conf. dr. Dana Lucia Stănculeanu.

Despre Ziua mondială de luptă împotriva cancerului ovarian a vorbit și dr. Gabriela Saulea, coordonator Programe Medicale, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România. Aceasta, la fel, a atras atenția asupra simptomelor cancerului ovarian.

„Și Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din 2013 marchează Ziua mondială de luptă împotriva cancerului ovarian. Cu această ocazie atragem atenția pacienților sau posibilelor paciente asupra simptomelor care ar putea să le suspecteze un cancer ovarian. Cu cât reușim să identificăm aceste simptome mai devreme, cu atât șansa de a ajunge la tratament este mai mare și rezultatul, bineînțeles, va fi mai bun”, a declarat dr. Gabriela Saulea.


Notă autor:

Sursă Imagine: unsplash.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe