Marcată în fiecare an la 4 februarie, Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului a prilejuit organizarea unor evenimente menite să atragă atenţia profesioniştilor şi a opiniei publice cu privire la o serie de aspecte legate de această patologie. (...)"> Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului - Viața Medicală
Newsflash
Știri

Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului

Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului

   Marcată în fiecare an la 4 februarie, Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului a prilejuit organizarea unor evenimente menite să atragă atenţia profesioniştilor şi a opiniei publice cu privire la o serie de aspecte legate de această patologie. (...)

   Marcată în fiecare an la 4 februarie, Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului a prilejuit organizarea unor evenimente menite să atragă atenţia profesioniştilor şi a opiniei publice cu privire la o serie de aspecte legate de această patologie.

    • Organizaţia Mondială a Sănătăţii trage un semnal de alarmă asupra pericolului generat de fumat, consumul exagerat de alcool şi lipsa activităţilor fizice. „Cancerul poate fi prevenit dacă eliminăm aceşti factori de risc“, a precizat dl dr. Gauden Galea, director al diviziei Boli Netransmisibile şi Promovarea Sănătăţii din cadrul OMS. Strategia pentru prevenţia şi controlul bolilor netransmisibile pentru perioada 2008–2013 va fi dezbătută în 19–20 septembrie 2011, la New York, prin întâlnirea la nivel înalt a reprezentanţilor ONU. În prealabil, la Moscova, în 28–29 aprilie 2011, va avea loc prima conferinţă interministerială la nivel mondial, pentru un stil de viaţă sănătos şi controlul bolilor netransmisibile.
 
    • Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer a prezentat cu această ocazie, în cadrul unei conferinţe de presă, rezultatele unui studiu realizat în colaborare cu IMAS cu privire la nivelul de informare a românilor despre cancer, cunoaşterea modalităţilor de prevenire, precum şi percepţiile acestora cu privire la tratamentul acestei boli. Din păcate, rezultatele nu au fost foarte îmbucurătoare, o importantă categorie de vârstă, între 18 şi 29 de ani, prezentând un grad de informare redus. „Este important ca activităţile noastre să se adreseze din ce în ce mai mult tinerilor. Din păcate, această boală îi loveşte din ce în ce mai des, iar studiul arată că nevoia lor de cunoaştere este foarte mare“, a declarat dl Cezar Irimia, preşedintele FABC. Prezent la eveniment, dl dr. Şerban Mircea Negru, medic primar Oncologie medicală la Timişoara, a ţinut să evidenţieze importanţa prevenţiei şi a diagnosticării precoce în cazul cancerului. „Fac un apel către toţi cetăţenii, indiferent de vârstă sau mediu, urban sau rural, în care trăiesc. Mergeţi periodic la control medical, cel puţin o dată pe an. Descoperirea în faza de început a cancerului creşte foarte mult şansa de vindecare şi scade şi costul tratamentului“. Dsa a ţinut să se adreseze în special femeilor, care ar trebui să facă anual un test Babeş-Papanicolau şi o mamografie. În România sunt înregistraţi 420.000 de bolnavi de cancer, numai 96.000 dintre aceştia primind tratament. Organizatorii s-ar fi aşteptat la un dialog pe marginea acestui subiect cu cei în drept, dar niciun reprezentant al Ministerului Sănătăţii nu a fost prezent…
 
    • Activitatea fizică poate reduce riscul de cancer de sân şi de colon, potrivit Global Recommendations on Physical Activity for Health, date publicităţii de către OMS, cu prilejul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului. Noile recomandări informează că cel puţin 150 de minute de activitate fizică aerobică de intensitate moderată, săptămânal, pentru persoanele peste 18 ani, poate reduce riscul de boli netrasmisibile incluzând cancerele de sân şi de colon, DZ şi cardiopatiile. Pentru cei cu vârste între 5 şi 17 ani, minimum 60 de minute de activitate fizică moderată/intensă le poate proteja sănătatea şi reduce riscul acestor afecţiuni. Lipsa de activitate fizică este în creştere în multe ţări şi are implicaţii majore în patologia oncologică şi în alte boli netransmisibile, precum DZ şi bolile cardiovasculare; ea este asociată cu 3,2 milioane de morţi anual, peste 670.000 de decese premature (persoane sub 60 de ani) şi aproximativ 30% din cazurile de diabet şi boală cardiacă ischemică.
 
    • În ajunul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului, Comisia Europeană a publicat noul ghid european de asigurare a calităţii în screeningul şi diagnosticul cancerului colorectal. Acesta furnizează principiile şi recomandările ce trebuie urmate când se stabileşte şi se derulează un program de screening pentru cancerul colorectal în oricare din cele 27 de state membre UE. Este un ghid de bună practică pentru autorităţile responsabile, directorii de program şi alt personal implicat în asigurarea serviciilor de screening.

 


 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe