Newsflash
Știri

Ziua Mondială a Veganismului: produsele de sezon, o prioritate

de - nov. 1 2021
Ziua Mondială a Veganismului: produsele de sezon, o prioritate

Ziua Mondială a Veganismului, marcată pe 1 noiembrie, atrage atenția asupra importanței consumului de legume și fructe, de leguminoase și cereale integrale, ca parte a unei alimentații sănătoase.

Conf. univ. dr. Corina Zugravu, medic primar în igiena alimentației și nutriție, membru al Comitetului Consultativ în Nutriție Herbalife, subliniază că o astfel de alimentație are numeroase beneficii, se arată într-un comunicat.

zi-veganism

Studiile au arătat într-adevăr aceste beneficii, de la un control mai bun al statusului ponderal, la un risc mai mic de diabet de tip 2, de hipertensiune arterială sau de boli cardiovasculare. Toate eventualele beneficii au însă nevoie de mult timp pentru a putea fi observate”, explică dr. Corina Zugravu.

Baza unei alimentații sănătoase ar trebui să o constituie legumele și fructele bogate în antioxidanți, în fitonutrienți și fibre – iar toamna oferă o minunată diversitate de produse.

Fructele, legumele, fasolea și cerealele integrale sunt surse importante de vitamine, minerale și fitonutrienți și nu conțin colesterol, prin natura lor. Majoritatea contribuie și cu o cantitate destul de mare de fibre, astfel că ajută la senzația de sațietate și la buna funcționare a tractului digestiv”, declară Susan Bowerman, Senior Director, Worldwide Nutrition Education and Training Herbalife Nutrition.

Majoritatea veganilor știu că, pentru a beneficia de întreaga gamă de aminoacizi esențiali, trebuie să aibă în farfurie atât leguminoase (fasole, mazăre, linte), cât și cereale integrale.

Soia, una dintre puținele proteine vegetale complete, oferă toți cei nouă aminoacizi esențiali pe care organismul nu îi poate produce singur.

În afară de legume și cereale integrale (orez brun sau sălbatic, ovăz, quinoa, mei), alte surse de proteine din plante includ băutura vegetală din soia, iaurtul din soia, tofu, tempeh și proteina pură din surse vegetale precum soia, mazăre, orez, cânepă, ovăz sau quinoa, se arată în comunicat.

Susan Bowerman atrage atenția că schimbarea anotimpului aduce cu sine o nouă categorie de fructe și legume benefice inimii, care trebuie integrate în mesele zilnice.

Acum este timpul dovleacului plăcintar, al merelor, rădăcinoaselor precum morcovii și cartofii dulci, și al întregii familii de legume crucifere, precum broccoli și conopida”, arată Bowerman.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe